Читај ми!

Уздржите се од бацања петарди, заштитите наше четвороножне пријатеље

Министарство унутрашњих послова је на својој званичној страници на Фејсбуку поставило фотографију испод које пише да сваке године услед срчаниог удара угине преко 5.000 паса који су посебно осетљиви у ово празнично време због буке коју изазивају петарде и пиротехничка средства.

Велики број паса је угинуо због последица буке коју изазивају петарде. Предраг Цветковић доктор ветеринарске медицине објашњава како бука петарди утиче на чуло слуха код паса, које, познато је, има мног већи фрекфентни распон него код људи.

„Пси могу раније да предосете неки звучни стимуланс и не само звучни. Сва чула су код паса много развијенија и софистициранија у физиолошком смислу. Појачано им је и чуло вида. Осећају чак и сеизмолошке покрете. Зато сваки непознат надражај, било визуелни, било звучни, утиче на промену понашања, на појаву страха и анксиозности што за последицу има снажно стресно стање“, напомиње ветеринар.

Према неким истраживањима пси могу да чују звучну стимулацију на четири пута већем растојању у односу на човека. Стрес је пак једно комплексно физиолошко стање током кога долази до комплетног поремећаја виталних функција организма и то је један зачарани круг који може да гурне животињу преко граница издржљивости, додаје Цветковић.

С обзиром на то да је код кућних љубимаца искључен моменат свесног у препознавању неке животне ситуације и руководе се искључиво својим инстинктима, они на основу понашања и гестикулација власника препознају опасност.

„Уколико је власник узнемирен због неких предстојећих догађаја, онда ће и пас одреаговати, без обзира што нису свесни шта их очекује, а самим тим, још и више јер нису свесни која врста опасности им прети, него су само осећају нелагоду због надолазеће непријатности“, каже саговорник Оливере Перковски.

Пас ће увек, углавном, уколико има простора, раговати дефанзивно, мада то звависи и од темперамента пса, јер су и страх и агресивност условљени генетским факторима. Али у стањима стреса и страха може се догодити и да испољи агресивност уколико се осети животно угроженим.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи