Читај ми!

Вулкан Етна поново избацује лаву

Из вулкана Етна на Сицилији почели су у недељу увече да теку потоци лаве који су летели и до стотину метара увис, док су густи дим и пепео прекрили читаву околину.

Етна је еруптирала у недељу у 21.20 по локалном времену, после земљотреса магнитуде 2,7 јединица Рихтерове скале. Био је то најјачи од 17 забележених земљотреса у овој области у протекла 24 сата.

Вулкан Етна висок 3.329 метара, највећи је у Европи и сматра се да је, после хавајске планине Килауе, најактивнији на свету. 

Почетни интензитет експлозије повећао се са средњег на високи, јер су бујице лаве избациване и до 100 метара увис, док су облаци пепела досезали и пет километара.

Етна је отприлике два и по пута већа од злогласног Везува у близини Напуља, па није изненађење што се почетна експлозија чула у целој регији Калабрије на италијанском копну.

Етна се налази на врху споја афричке и евроазијске тектонске плоче што је чини посебно активном. У снажној ерупцији у марту 2017. године повређено је десет људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи