Читај ми!

Гренланд поручује - ниво мора до краја века биће виши за метар

Пораст нивоа мора представља озбиљну претњу за приобална подручја широм света. Гренландски ледени слој са три највећа глечера који садрже велику количину воде својим отапањем могао би да подигне ниво мора за око метар висине.

Отапање глечера наставиће се и у будућности, несигурном динамиком, али су процене посматрања ограничене на неколико деценија.

Група научника објавила је студију у часопису Nature Communication користећи старе снимке и друге материјале које су упоредили са тренутним стањем глечера на Гренланду, израчунали су количину леда која је нестала у 20. веку. 

Проценили су да је Глечер Јакобсван Исбрау у периоду од 1880. до 2012.године изгубио више од 1.500 милијарди тона леда, Кангерлусуаг и Хелхеим око 1.381, односно 31 милијарду тона од 1900. до 2012. године, па се ниво мора подигао за 8,1 милиметара.

По климатским моделима који симулирају најцрњи сценарио, три гренландска глечера могла би да допринесу да ниво океана до 2100.године порасте за 9,1 до 14,9 милиметара.

„Најцрњи сценарио је потцењен. Губитак леда на три проучавана глечера могао би да буде три до четири пута већи него што се предвиђа", сматрају аутори студије.

УН стручњаци за климу очекују да би се због отапања леда, било с глечера, било с ледених капа, ниво мора до краја века могао подићи за 30 до 110 сантиметара, зависно од нивоа емисије гасова стаклене баште.

петак, 13. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи