Читај ми!

Када ће Копаоник, Тара и Фрушка гора у Унесков пројекат заштите природне баштине

Букове шуме националних паркова Фрушка гора, Копаоник и Тара, номиноване су за Унескову листу добара светске природне баштине. Са том номинацијом, наша земља једна је од десет држава које први пут учествују у пројекту проширења добара светске природне баштине.

У својој ризници, на површини од око 25.000 хектара, национални парк Тара, чува и негује најквалитетније и најразноврсније шумске заједнице оморике, јеле, смрче, букве, готово 80 ендемских и реликтних врста. 

„Овде буква расте са Панчићевом омориком. То чини, можемо рећи, свакако непоновљивим ове шуме на читавом свету, јер ништа слично не можете наћи нигде изузев овде, на подручју Националног парка и средњег тока реке Дрине", рекла је Маријана Јосиповић, виши референт за заштиту природе у НП Тара.

Специфичности тарских, али и букових шума Копаоника и Фрушке горе, номиноване су за добра светске природне баштине.

„Треба на терену да се увере да су ове компоненте које смо номиновали заправо у строгој заштити и да је овде буква стварно у строгој заштити, као што и треба за једно добро светске природне баштине... које би било прво за нашу земљу", каже Ивана Јовановић, еколог из Завода за заштиту природе Србије.

Од неколико за Унескову листу номинованих локалитета букве у Србији, два највећа, на Звијезди и у клисури Раче, површине 2.000 хектара, налазе се у НП Тара, у првом степену заштите.

На простору Србије – пет, у Европи више од тридесет локалитета, нашло се ове године на листи за проширење постојећег добра светске баштине.

„Када се нешто упише на листу светске баштине, држава обећава да ће га чувати заувек. Ви овде имате нешто веома посебно што међународна заједница жели да буде очувано. Заузврат, то место носи бренд светске баштине", објаснио је Јан Вухед, експерт ИУЦН-а.

„То је велика обавеза и велики изазов, и на крају, значи да имамо подручја која су универзална, изузетна не само у Србији него и у Европи", додала је Милица Томић из НП Тара.

И ма како се процес номинације званично завршио, једно је сигурно – уз планску заштиту и развој, ово наслеђе, с временом не губи већ добија на квалитету и значају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи