Читај ми!

На Мадагаскару поново откривен камелеон последњи пут виђен 1913. године

Биолози су на Мадагаскару пронашли ретку врсту камелеона који је последњи пут виђен пре сто година и за коју се мислило да је изумрла.

Природњаци са Мадагаскара и из Немачке саопштили су да су током експедиције успели да пронађу десетак живих примерака Фелцковљeвог камелеона, ендемске врсте која је последњи пут виђена пре Првог светског рата.

Камелеон је откривен током експедиције истраживача из Светске организације за очување дивљих животињских врста још 2018. године, али је тек сада овјављено пошто је објављен и научни рад.

„Претпостављао сам да имамо добре шансе да поново откријемо Фелцковљевог камелеона, али ме је изненадило што нам је за то требало толико времена и што је било толико тешко“, признаје руководилац истраживања, Франк Глаф са минхенског Зоолошког института.

Мушки примерци Фелцковљевог камелеона имају светлозелену боју, али се зато женке могу похвалити веома богатом палетом боја. Њихова тела су прошарана необичним детаљима јарких боја, од разних нијанси плаве, црвене, љубичасте и наранџасте.

„Женке мењају боју у зависности од свог 'расположења', а број црвених тачака на боковима варира од јединке до јединке“, објашњавају истраживачи.

Објављен је и видео-снимак ових ретких гмизаваца у њиховом природном окружењу. Може се видети и успорени снимак како камелеон хвата плен, али и ватромет боја који је приредила једна женка.

Кратак животни век и удаљено и неприступачно станиште помогло је овој врсти гуштера да деценијама опстане сакривена од очију људи. Фелцковљев камелеон се, иначе, налазио на врху листе изумрлих врста коју је сачинила ова организација за очување природе.

Како каже Дон Черч, председник организације, „Фелцковљев камелеон додаје боју и лепоту нашој планети и подсећа нас да и када се све чини изгубљено, велика авантура може да обнови наду чак и за врсте које нисмо видели откако је Вудро Вилсон био председник САД“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи