Трњине, оскоруше, тартуфи и једна Јагода - склад са природом уз зараду
За многе гастрономе тартуф је најцењенија гљива на свету. Обронци Јужног Кучаја прави су рај за сакупљаче тартуфа али и других гљива, шумских плодова и лековитог биља. Породица Алексић са Грзе код Параћина живи од тога.
Сам је пас расе лагото ромањоло и обучен је да пронађе тартуф, али је уз њега и стафорд Пабло научио како да у земљи нањуши гљиву чији се килограм продаје за 150 евра.
Дубоко у шумама Јужног Кучаја са Јагодом прикупљају ово шумско благо.Ове године каже мање је гљива јер су шуме биле препуне људи.
„Зависи од количине тартуфа који има, ако има пуно у року од пола сата могу да нађем пола килограма, килограм, зависи од количине тартуфа", каже Јагода Алексић и додаје да са псом одлично комуницира, каже - разуме све што му каже.
Љубав према природи и животињама била је пресудна да се пре двадесетак година Алексићи врате из Белгије.
Свој дом направили су на Грзи, далеко од пута и у складу са природом. Тако и живе, па Јагода све оно што из природе прикупи и прерађује онако како су то чинили и њени преци.
Слатко од трњина, дивљих трешања, суве оскоруше, уља и сушене гљиве само су неки од царских плодова који су занимљиви купцима.
„Зато што је стварно био и зато што је стварно из природе, потпуно здраво нема ништа ни прскано, и асортиман то им је највише важно, и нормално оно што се не налази по пијацама", објаснила је Јагода.
Од раног пролећа до касне јесени шума је њен дом, подједнако каже лепа у свим временским приликама.
А када уђе у кућу тада уз четкице и боје за стакло осликава старинске шкриње за одећу које репарира супруг.
Нов живот тако је добило и огледало њеног оца који је радио као сеоски берберин.
Коментари