петак, 31.07.2020, 12:13 -> 13:06
Извор: РТС
Невен и кадифа су добри пријатељи поврћа
Гајење сопственог поврћа постаје веома популарно и у свету. Стручњаци кажу да није битно да ли га гајите у саксији или имате башту, битно је да сте се укључили.
Када правилно садимо биљке, по принципу „добири и лоши суседи“ олакшавамо и себи и биљкама. Овакво гајење биљака је, у ствари, органска производња, без употребе пестицида и вештачких ђубрива.
На пример, парадајз и паприку не би требало садити заједно, јер привлаче исте штеточине, али ако око и између њих посадимо невен и кадифу, штете и не мора бити.
Невен би привукао све ваши и мраве и патлиџан би поред њега остао нетакнут и не би било потребе за запрашивањем, чак ни содом бикарбоном.
Поврће које сами гајимо богатије је хранљивим састојцима. У свету гајење сопственог поврћа постаје тренд, поготово међу ресторанима који наглашавају да је поврће које служе непрскано.
У корак са светом иде и Зоран Остојин, власник војвођанског ресторана који три генерације држи на окупу. Зоран има своју башту и, како каже, поред плодова који су свакако награда, нега биљака га оплемењује, учи стрпљењу и подстиче смиреност.
Свеже и тек убрано поврће јелима даје онај домаћи укус какав се памти из детињства, кад су нам баке кувале. Зоран сматра да је време да баке одложе варјаче и да се укаже поверење млађим нараштајима.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар