Немачки научник нову врсту паука назвао по Грети Тунберг

Млада шведска активисткиња и борац против климатских промена, Грета Тунберг, сада на листу признања може додати и нову врсту паукова ловаца са Мадагаскара који ће носити њено име.

Thunberga gen. nov. је нови род паукова ловаца са Мадагаскара, који је описао немачки арахнолог Петер Јегер, и назвао их по познатој активисткињи као признање за њену посвећеност у борби против климатских промена.

„Пораст температуре значајно утиче на природу, па тако и на ендемску разноликост и фауну паука на Мадагаскару“, напомиње Јегер, који је учествовао у неколико протеста које је покретнула Тунбергова.

Нова врста паука Thunberga greta припада роду паукова ловаца које је Јегер назвао Thunberga. Остала четири паука су одраније позната научницима, но сада су сврстани у нови род.

У раду објављеном у научном часопису Зоотека, Јагер је објаснио да се нова врста паукова разликује од осталих ловаца по положају очију и јединствним испрекиданим линијама на леђима. Поред тога, за разлику од својих сродника, овај ловац не плете мрежу и чека плен, већ иде у лов.

Јегер, који је иначе у својој 20 година дугој каријери отрио више нових врста паука, и коме је ово 400. откриће нове врсте, верује да ће овим потезом скренути додатну пажњу на све алармантнији губитак биолошке разноликости на Мадагаскару. И раније је новооткривеним врстама давао имена по славним особама, па се тако један паук и југоисточне Азије зове Heteropoda davidbowie, по познатом британском музичару.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи