Ако сте „Домаћинство које су ласте изабрале“, чека вас тона кукуруза

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организује такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале“, па ће домаћинство са највише активних гнезда сеоских ласта бити награђено победничким признањем и тоном кукуруза.

Сви који имају барем једно активно гнездо сеоских ласта у свом домаћинству могу до 15. јуна да учествују у такмичењу које се организује четврту годину заредом.

„Овим симболичним такмичењем желимо да похвалимо мала сеоска домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин и захваљујући чијој пажњи и љубави сеоске ласте и даље опстају на нашим просторима. Домаћинство са највише гнезда наградићемо тоном кукуруза“, каже извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Милан Ружић.

Пријављивање на такмичење се врши путем онлајн формулара на сајту Друштва или позивом на телефон канцеларије у Београду.

Kоначни резултати такмичења биће објављени до 21. јуна ове године.

Према проценама, популација сеоских ласта у Србији креће се од 150.000 до 230.000 парова.

Сеоске ласте живе у просеку четири године, наводи се на сајту Удружења и додаје да су се некада годишња доба или временске прилике одређивале на основу присуства и понашања сеоских ласта.

„Данас на основу њихове бројности закључујемо како утичемо на природу. Услед модерне пољопривреде и замирања сточарства ова врста у Србији и Европи нестаје. Сеоским ластама се дугорочно може помоћи уколико подржимо опстанак малих пољопривредника и очувамо традиционалан начин бављења пољопривредом“, поручују из овог Удружења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи