Има их свуда осим на Антарктику, осећају укус својим ногама - ко су они

Могу да достигну брзину и до 20 километара на сат, а крила су им провидна. Постоји око 18.500 врста и распрострањени су широм света, осим на Антарктику. Данас је њихов дан. Лептири.

Има их свуда осим на Антарктику, осећају укус својим ногама - ко су они Има их свуда осим на Антарктику, осећају укус својим ногама - ко су они

Четири фазе животног циклуса

Лептири полажу јаја на биљку, којом ће њихове ларве, односно гусенице, да се хране. Када се потпуно развију учауре се у лутку. Када се метаморфоза заврши, кожа лутке се цепа, одрасли инсект се пење, и након што су се крила проширила и осушила, он одлети.

Кратак животни век

Просечан лептир живи две недеље, или мање. Једна врста са Костарике има животни век од свега два дана. Ниједан развијени лептир не може да живи дуже од годину дана.

Осећају укус својим ногицама

Рецептори за укус се код лептира налазе на ногицама, које им омогућују да нађу биљку на којој ће се хранити.

Не могу да лете ако им је хладно

Лептирима је потребна идеална температура тела да би могли да лете - 30 степени целзијуса. На њих у великој мери утиче спољашња температура, те није ни чудо што их нема на Антарктику.

Мимикрија

Лептири се налазе веома ниско у ланцу исхране. Међутим, имају једно оружје - способност камуфлаже, односно мимикрију. Неки имају и чекиње које садрже токсичне хемикалије добијене из биљака којима се хране.

Симболика

Лептир је симбол трансформације, одрастања и промене у нама самима. Међутим, ако сањате лептире то је знак непостојане среће, пише у сановнику.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи