Да ли почиње крај највећег плутајућег леденог брега на свету

Због одламања великог парчета током пута са Антарктика ка северу, највећи ледени брег на свету, А-68, сада има мању површину.

Са површином од око 5.100 квадратних километара, А-68 је био највећи плутајући ледени брег на свету. Од Антарктика се одвојио у јулу 2017. године и кренуо путем севера.

Џиновски ледени брег је прошле године почео убрзано да се креће ношен струјама Веделовог мора.

Прошле недеље, од њега се одломио значајан комад величине око 175 квадратних километара. Ледени брег тренутно се креће северно од Антарктика. Уласком топлије воде, ношен струјама, требало би да путује ка јужном Атлантику.

Професор Адријан Лакман професор универзитета у Свонсију, који прати кретање А-68, рекао је да би ново сламање брега, могло да буде и почетак краја овог леденог гиганта.

"Задивљен сам како је на отвореним водама, толико дуго трајало нешто тако танко и крхко. Сумњам да коначни расплет сада почиње", рекао је Лакман. 

Доказ о новом парчању брега дала је слика европског сателита Сентинел-1.

Назив брега, А-68 потиче од класификационог система који води Амерички национални центар за ледене брегове, који дели Антарктик на квадранте. Нови део брега ће готово сигурно добити ознаку А-68Ц.

Када се одвојио 2017. године, А-68 је имао површину од скоро 6.000 квадратних километара, са просечном дебљином од 190 метара.

Месецима се чинило се не креће неком великом брзином али је ипак убрзао на свом путу ка северу.

Тренутно путује поред Јужних Оркнијских острва која чине крајњи врх Антарктичког полуострва. Струје би требало да га понесу ка Јужној Џорџији. 

понедељак, 16. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи