Французи гасе своју најстарију нуклеарну електрану

Вечерас почиње гашење најстарије француске нуклеарне електране Фесенхајм.

Постепено гашење воденог реактора под притиском 900 мегавата почеће у вечерњим сатима. Први реактор најстарије нуклеарне електране у Француској биће искључен већ у 2.30 после поноћи. Биће то почетак краја за електрану Фесенхајм.

Уредбу којом се потврђује потпуно и коначно гашење реактора до краја јуна 2020. године потписала је влада.

Евакуација употребљеног горива потрајаће до лета 2023, демонтажа минимум до 2040. године.

Нуклеарна електрана Фесенхајм пуштена је у погон 1977. Године 2011. тадашњи председнички кандидат већ је обећао њено затварање.

Затварање нукеарке заправо је прва фаза енергетске стратегије Француске, корак ка поновном успостављању равнотеже произведене нуклеарне енергије и електричне енергије добијене из обновљивих извора.

Градоначелник Фесенхајма истакао је ће гашење електране директно или индиректно довести и до губитка више од 2.000 радних места. На затварање нуклеарке већ одавно позива и Немачка, чија се граница налази у непосредној близини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи