Веће субвенције за еко-возила

Субвенције за куповину електричних и хибридних возила биће за 27 одсто веће на предлог Министарства за заштиту животне средине. Ових дана биће објављен конкурс за субвенционисану куповину еко-возила, најављује ресорни министар.

Величина субвенција зависиће од типа возила и емисије издувних гасова и од могућности да се из буџета одвоји што више новца за еколошки превоз јер досадашња истраживања показују, каже министар Горан Триван, да је саобраћај један од највећих загађивача вазудуха.

„Сви подаци говоре о томе, морамо да мењамо своје навике колико год је то болно и сви морамо да се запитамо шта свако од нас мора да учини да би смо стварно живели боље“, каже министар екологије.

Субвенције за електричне аутомобиле у Хрватској је око 6.000 евра по аутомобилу, а за хибридне око 4.000. Наша држава је ове године возаче таквих аутомобила ослободила пореза на коришћење који износи од 200 до 2.500 евра.

„Међутим, ми ове године имамо већи буџет 27 одсто. То је озбиљна борба да дођемо до тог резултата и ми сада завршавамо папире и огласићемо се конкурсом чиме ће министартсво почети да додељује субвенције електричних и хибридних аутомобила“, наводи Триван.

Ово је начин да се грађанима покаже да се и у овој сфери нешто мења. Можда ће те субвенције у почетку бити мале, али ће расти како буде расла друштвена свест о неопходности еколошких возила, кажу у министарству.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи