Пливао испод леда да би указао на климатске промене

Луис Пју из Плимута пливао је испод антарктичког леда. Питате се зашто? Реч је о амбасадору УН за животну средину који жели да демонстрира брзе промене на леду и у океанима изазване климатским променама.

Пливање Луиса Пјуа у води чија је температура била само који степен изнад нуле трајало је десетак минута. Имао је само купаће гаће, наочаре и капу. Како је рекао, могао је свуда да види воду која се топи.

Пју је пливао након извештаја који су указивали да је темепература океана достигла историјски максимум.

Храбри пливач је на Фејсбуку написао да је пливање испод антарктичког леда било једно од најлепших али и најстрашнијих искустава које је доживео.

„Све нијансе плаве и скоро потпуна тама. На пола пута сам чуо пуцање изнад мене и мислио сам да ми је дошао крај. Срећом, то је било само премештање леда", написао је Пју.

Како је рекао, пливао је да би пренео поруку: „Присуствовао сам брзом топљењу у овом подручју. Нема сумње, суочавамо се са хитном ситуацијом".

Позвао је светске лидере да предузму кораке јер, како је навео, време истиче.

Пју је амбасадор Уједињених нација за животну средину. Више од три деценија плива са делфинима и пингвинима и мери температуру мора од Антарктика до Арктика.

„Моја је одговорност да дигнем глас за океан, за невероватан живот у океану, пингвине, делфине али и за децу. Моја порука је - оно што се дешава са океанима имаће утицаја на сваку особу на планети", рекао је Пју прошле године у интервјуу за РТС.

Истакао је да је током свог тридесетогодишњег пливачког искуства видео да се океан мења и да су на то утицале климатске промене, превише риболова и загађење.

Поручио је да се види да је сваке године лед све тањи и да га је све мање. Такође, температура воде је све већа. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи