Како су вомбати постали аустралијски случајни хероји

Током ужасних пожара у Аустралији једна од лепших прича била је о вомбатима, четвороножним торбарима који спасавају друге животиње од ватре тако што их скривају у својим јазбинама.

Иако су се на друштвеним мрежама приче о вомбатима херојима прошириле веома брзо, вероватно због потребе људи да чују и неку лепу вест током периода у којем је ватрена стихија прогутала хиљаде хектара, то не значи да су оне потпуно тачне.

На први знак пожара вомбати не искачу из својих јазбина и херојски спроводе друге животиње под земљу како би их спасили. Али подземне јазбине вомбата заиста служе другим животињама да се понекада сакрију од претњи које вребају на површини.

Вомбатске јазбине су заправо велике мреже међуповезаних брлога, које могу бити веома простране и сложене. Осим тога, прилично су добро ископане и стабилне.

Током једног истраживања, научници су открили јазбине са чак 28 улаза и скоро 90 метара тунела.

Научници су такође утврдили да су температуре у јазбинама веома стабилне у поређењу са оним на површини, па су тако дневна таласања мања од једног степена Целзијуса, у поређењу са 24 степена на површини.

Термална изолација би такође добро послужила и у случају пожара, какви су протеклих месеци погодили Аустралију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи