У Торину не могу да возе дизелаши ни са „еуро 5“ мотором

Неколико италијанских градова, посебно на северу земље, забранило је кретање различитих категорија возила како би се смањила загађеност ваздуха.

Са црвеним упозорењем стручњака о количини смога у ваздуху, Торино је зауставио сва дизел возила са еуро 5 или нижим ознакама мотора. Мере су предузете пошто је 10 дана заредом регистровано преко 50 микрограма микрочестица по кубном метру. Први пут и на ову категорију дизел возила примењена је забрана.

И Милано бележи црну серију дана са лошим квалитетом ваздуха. Штавише, ово је био најзагађенији дочек Нове године од када су почела редовна праћења 2005. године.

„Празнични ватромет повећао је ниво микрочестица за 2,5 пута изнад нормале за ово доба године“, напомиње Умберто Дел Санто.

Црвени аларм покренут је и у Падови. Од 8.30 до 18.30 забрањено је кретање и приватних и комерцијалних возила на бензин, са моторима еуро 0 и еуро 1, као и дизелаша са моторима до категорије еуро 4. Током дана одмарају и двотактни мотоцикли и мопеди регистровани пре 2000. године. Становништво је позвано да користи градски превоз уместо својих возила.

У Фиренци, у центру града, паркирана су сва приватна и службена возила чији су мотори узрок загађења. Забрањена је и употреба камина и пећи на дрва и пелат и у јавним и у приватним зградама. Стални високи ваздушни притисак, слаби ветрови и суво време само погоршава ситуацију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи