Колико лабудова живи на нашим рекама

Наредних двадесетак дана у Србији се, као део међународне акције, спроводи попис птица водених станишта. Акција се у нашој земље спроводи од 1982. године а ове године ће, како се претпоставља, бити пописано око триста хиљада птица.

Неколико стотина волонтера и чланова друштва за заштиту и проучавање птица Србије обићи ће бројна станишта мочварица од севера до крајњег југа Србије. Ђурђа из Новог Сада је најмлађа међу пописивачима, има седам година, а омиљене птице су јој лабуд, чапља и водомор.

У центру пажње ове године је проучавање и утврђивање старости три врсте лабудова који се могу видете на нашем подручју.

„Волонтере довлачи љубав према птицама и природи, и жеља и мотив да помогнемо да се ова акција успешно спроведе“, наводи Софија Руђић из Новог Сада.

„Меленчани много брину о птицама. Овде у Бањи имамо ждралове, има доста врста сова и других птица“, каже Фелбаб Драгослав, волонтер из Меленаца.

Резултати претходних пописа, нажалост, показују да је дивљих птица све мање у нашим воденим стаништима.

„Разлоге можемо тражити у уништеним стаништима, неким зараслим рибњацима, променама на нашим рекама, као и промени климе“, истиче Милан Ружић, извршни директор за заштиту и проучавање птица Србије.

У околини језера Русанда у Меленцима, евидентирано је 220 различитих врста птица, од тога броја 85 одсто су гнездарице. Овде се могу видете и ретки примерци птица које, иначе, не живе на подручју Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи