Коала – спавалица којој гори дом

У шумским пожарима који харају Аустралијом страдало је готово милијарду животиња, а међу њима и велики број коала, једног од симбола Аустралије. Медији наводе да је само на Острву кенгура њих 25.000 изгубило живот. Ово је шест ствари које би требало да знате о овом торбару.

Станиште

Коале живе само у Аустралији. Пошто су због крзна ловљене у 19. веку, дошло је до локалног изумирања врсте, а велики број њих је страдао у пожарима који већ недељама харају Аустралијом.

Спавалице

Коала скоро читав животни век проведе на дрвећу еукалиптуса, за које се држе дугачким канџама. Спавају и по 20 сати дневно, а када не спавају оне једу и то углавном ноћу.

Еукалиптус 

Просечна коала поједе 500 грама лишћа еукалиптуса дневно, за три до пет сати.

Величина

Постоје три подврсте коала. Дугачке су у просеку од 60 до 85 центиметара, а тешке од четири до 15 килограма.

Торбар 

Младунче коале се рађа без длаке, слепо и глуво. Када се роди, величине зрна пасуља, допузи до стомака мајке у торбу, где проводи око шест месеци хранећи се само мајчиним млеком.

Кратак животни век

Женке живе дуже од мужјака: Могу поживети и до 20 година, док мужјаци живе око 13 година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи