Русија припрема план за „коришћење предности“ климатских промена

На званичној страници Кремља објављен је документ у коме се наводе поступци и мере које ће се предузети због глобалног загревања, како би се остварили „позитивни“ економски ефекти упркос променама насталим због климатских промена.

Руска влада објавила је план прилагођавања привреде и становништва климатским променама, са циљем да ублажи штету, али и да „искористи предности“ све виших просечних температура.

У документу, објављеном на званичном порталу Владе, признаје се да су промене климе имале и имају „све већи утицај“ на друштвено-економски развој, живот и здравље људи и индустријску производњу.

Русија се у просеку загрева два и по пута брже од остатка планете, а двогодишњи план „прве фазе“ показатељ је да влада званично препознаје то као проблем, мада председник Владимир Путин често инсистира на томе да човек није једини узрочник климатских промена.

План предвиђа и превентивне мере као што су изградње брана или прелазак на усеве који су отпорнији на сушу. Разматрају се и припреме за кризне ситуације, укључујући хитне вакцинације или евакуација у случају већих катастрофа.

Документ наглашава да климатске промене предсатвљају ризик за јавно здравље јер топљење леда повећава ризик од инфекција и природних катастрофа. То, такође, може довести и до премештања животињских врста са њихових уобичајених станишта.

Могући „позитивни“ ефекти ових промена могли би бити, између осталог и смањење потрошње енергије у хладним регионима, ширење пољопривредних површина и могућности пловидбе у Арктичком океану.

На списку од тридесет мера, влада предвиђа и израчунавање ризика да руски производи постану неконкуретни и да не испуне нове климатске стандарде, а разматра се и припрема нових образовних програма о климатским променама који ће се увести у школе.

Русија је у погледу климатских промена један од најугроженијих региона, јер се на њеној територији налазе велика арктичка пространства која се топе а инфраструктура је понегде стара и читав век. Недавне поплаве и пожари који су захватили Сибир, били су међу највећим климатским катастрофама на планети 2019. године.

Русија је у септембру прошле године формално усвојила Париски климатски споразум и критиковала одустајање Сједињених Држава из пакта.

У недељу је руска метеоролошка служба прогнозирала да ће температура за Божић бити до 16 степени Целзијуса виши од просечних температура за ово доба године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи