Панчићева оморика – најлепши четинар Европе

Иако у првом степену заштите, због климатских промена и лоше природне регенерације, бројност Панчићеве оморике, последњих деценија је у опадању. Заједничким пројектом, мапирања природних станишта једне од најстаријих биљних врста Европе и симбола Таре, Србија и Босна и Херцеговина, уз подршку Европске уније, настоје да заштите и развију опстанак четинара који расте само у средњем току реке Дрине.

Баш као и пре 140 година када је за њом трагао ботаничар Јосиф Панчић, оморика или „ледена лепотица“ како ју је по откривању звао, поново је у центру пажње биолога, научника и стручњака, који сада настоје да је сачувају у природном станишту.

Пописују се, готово скривена стабла у моћним шумама Таре, анализира генетски материјал и трага за узроцима лаганог нестајања Панчићеве оморике.

„То нам практично помаже да утврдимо генетску разноврсност Панчићеве оморике на њеним стаништима и то нам омогућава да знамо која ће то стабла и јединке Панчићеве оморике бити у будућности најбоља да обезбеде опстанак врсте“, објашњава биолог Маријана Јосиповић из Националног парка „Тара“.

„Она је на црвеној листи угрожених врста и добићемо податке, неке научно засноване, да видимо шта у будућности радити са Панчићевом омориком“, напомиње директор Националног парка „Тара“, Драгић Караклић.

У оквиру овог, заједничког пројекта, чију реализацију финансира Европска унија, биће примењена и иновативна, Лидар метода скенирања локалитета оморике на територији од 200 квадратних километара, шест општина Србије и Републике Српске.

„То је снимање из авиона, скенирање оморике, с обзиром да она расте на врло неприступачним теренима до којих је јако тешко доћи. На тај начин ћемо употпунити слику о бројности и стању тих оморика“, наводи Александар Ђурић, члан пројектног тима НП „Тара“.

У наредних годину дана биће испитано и мапирано више од 20 локалитета са, за многе, најлепшим четинаром Европе из доба терцијера, иначе на свету јединим природним стаништима оморике смештеним у средњем току реке Дрине.

Очување и обнављање оморике, последњих деценија посебно угрожене климатским променама и слабом природном регенерацијом, помоћиће резултати генетске анализе, али и едукативни програми и стална брига о овом, заједничком наслеђу природе и човека.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи