Налед формирао Савез за заштиту животне средине

У Србији се према званичној статистици годишње генерише 62.500 тона биоотпада, 12.000 тона и 30.000 комада електронског и електричног отпада, 1.220 тона батерија и акумулатора и 13.000 тона отпадних гума. Унапређење услова за сакупљање и рециклажу различитих токова отпада, поштујући начело „загађивач плаћа“, биће једна од кључних активности новооснованог Савеза за заштиту животне средине, који је данас конституисан као ново радно тело Наледа.

Савез је окупио више од 30 чланова из редова друштвено одговорних компанија, локалних самоуправа и удружења, чије ће активности бити усмерене на унапређење заштите животне средине, правног оквира и реформе прописа у циљу подстицаја одрживог развоја.

На првој седници представљено је руководство Савеза које је Управни одбор Наледа именовао на шест месеци.

Јелена Киш, менаџер за одрживост и регулаторне послове у компанији "Ball Packaging Europe", изабрана је за председницу, док су за потпредседнике именовани Александар Миликић, градоначелник Бора и Кристина Цвејанов, директорка компаније „Екостар пак“.

Скупу су присуствовали и Иван Карић, државни секретар и Слободан Перовић, помоћник министра заштите животне средине. 

„Препознајући потребу за унапређењем еколошке политике, Налед ће, кроз рад новог тела, пружити подршку ресорним институцијама у хармонизацији домаћих прописа са ЕУ регулативом, бољем дефинисању еколошких накнада, подстицању циркуларне економије и јачању свести о значају смањења генерисања отпада, којег је много више него што показују званични подаци“, истакла је Јелена Киш, менаџер за одрживост и регулаторне послове у компанији "Ball Packaging Europe" и председница Савеза.

Сви присутни су се сложили да је неопходно наћи алтернативно решење за Зелени фонд, чијим гашењем је отежано финансирање и управљање пројектима. На седници су дефинисани и наредни кораци у дигитализацији процедура и унапређењу инспекцијског надзора у области заштите животне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи