„Совембар“ у Кикинди – учење и забава

Град Кикинда је највеће урбано зимовалиште сова утина на планети. Како би се што боље упознали са овом мистериозном птицом која је одабрала баш Кикинду за своје станиште, орнитолози и љубитељи птица хрле на север Баната.

У част овом малим птицима које су се у Кикинди већ одомаћиле, већ седму годину за редом одржава се манифестација „Совембар“ уз научне и бројне забавне програме. Посебно је занимљива „Сова патрола“ када стручњаци уз помоћ деце броје сове у центру Кикинде.

„Кикинда има дивно зеленило, има добре људе који те сове воле, које чувају. Ово је заштићено подручје и важно је чувати тако једну значајну животињску врсту“, рекао је Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Сове су ноћне птице, што значи да дању спавају, а ноћу иду у лов. Гнезде се сваке године и имају од три до четири младунца. Веома су корисне, јер се хране глодарима. Интересантне су по томе што не праве себи гнезда, али су Bанаћани као добри домаћини, за њих направили еколошке кутије за свијање гнезда. Свему томе Kикинђани уче своју децу.

Занимљиве радионице у част ушарама организују се у многим обазовним и културним установама: Народном музеју, Културном центру, а посебан гост овогодишње манифестације је Малезија.

„Људи су гостољубиви и Кикинда је град са јединственим шармом, архитектуром и значајно другачији од свих места које сам посетио. Нарочито по совама. Видео сам овде само на једној грани дрвета три-четири сове, а нисам их видео више година. Баш ми је драго јер оне по веровању доносе срећу“, рекао је Ник Аду Арман, отправник послова амбасаде малезије у Србији.

Сове су симбол мудрости, а повезују их и са магијом. Индијанци су носили пера сове како би се заштитили од злих духова, и код њих је сова била симбол за моћ предвиђања будућности.

У грчкој митологији, сова се појављује са богињом Атином, а на новчићима града Атине утискивао се мотив сове, ова симпатична птица свакако је неформални симбол и Кикинде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи