Да ли су мантили отишли у историју

Јуче 30 степени, данас и 15 степни хладније. Зашто кратке рукаве одмах мењамо дебелим јакнама, а мантили су нешто што нам не треба? Да ли је овако нагла промена температуре нормална појава или последица климатских промена?

Гост Јутарњег програма, др Владимир Ђурђевић, климатолог са Физичког факултета, наводи да се налазимо у процесу који се назива глобално загревање или климатске промене, а наша планета је све топлија и топлија.

„Подаци за Србију показују да имамо двадесетак дана више током године у којима су температуре летње, а није лето. То је број дана када је максимална дневна температура виша од 25 степени Целзијуса, између 25 и 30 и такав дан ми зовемо летњим даном. Тих дана је последњих година све више, тако да становници Србије имају готово додатни летњи месец и то је та разлика у односу на период из средине прошлог века“, објашњава професор Ђурђевић.

Извесно је да ћемо у будућности бити сведоци све већих промена климе. Обим у коме ће до тих промена доћи зависи пре свега од тога колико ћемо се као друштво потрудити да испунимо ставке из Париског споразума, у коме смо се договорили да до половине овог века у потпуности престанемо да користимо фосилна горива, додаје гост Јутарњег програма.

„Уколико се то не деси, онда ћемо у наредних тридесетак година видети исту промену колику смо видели у последњих стотинак година. Уколико споразум не буде испуњен, видећемо још драстичније промене, посебно у другој половини 21. века, где би се лета код нас продужила не само за један месец, него можда чак и за два. Имали бисмо изузетно високе температуре и дуготрајне периоде са топлотним таласима. Преко 40 степени би постала релативно нормална температура“, наглашава климатолог.

У дебати око климатских промена има свега и свачега, од претераних изјава у једном смеру, до изјава које све те промене релативизују и не признају.

Индустрија фосилних горива одлучно се опире тој теми, а финансијски је јако моћна што им омогућава да стопира дискусију. Међународни преговори су пак врло компликовани. Први пут се догодилу у оквиру Париског споразума да су се све државе сагласиле да имају заједнички циљ. Пре тога, преговори су трајали 25 година без икаквих резултата.

„Те ствари се јако тешко и споро решавају и свака акција да се пробудимо и активирамо је добродошла. Нажалост, оно што се дешава и оно што тај споразум подразумева се не поклапа. Ми и даље идемо путем који је сличнији поступцима из прошлости него некој дубљој промени. Савремено друштво је у потпуности зависно од енергије и тај темељ савременог друштва у производњи енергије треба у потпуности изменити и заменити неким другим, а то је јако велики проблем“, наводи др Владимир Ђурђевић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи