Научници пронашли нову врсту крокодила

До сада неописана, нова врста крокодила, живи на Новој Гвинеји, где још једна популација крокодила обитава на другој страни острва, тврде истраживачи после опсежних анализа.

Потврда да крокодили у два станишта на острву, ипак припадају различитим врстама, уследила је после истраживања које је започео покојни научник Филип Хал, који је уочио кључне разлике између изгледа њихових гнезда, али је преминуо пре него што је завршио свој рад. 

Нови крокодил назван је crocodilus hall, у Халову част, који је био истраживач на Универзитету на Флориди.

Халов рад наставио је научник Калеб Мекмахан из музеја „Филд“ у Чикагу, заједно са професором Крисом Марејем са универзитета југоисточне Луизијане.

Истраживачи су анализирали 51 лобању крокодила са Нове Гвинеје да би утврдили разлике, уз додатна истраживања у једном зоолошком врту, намењеном искључиво алигаторима. 

„Комбинација доказа до којих смо дошли упоређујући елементе морфологије, биогеографије, па и екологије, заиста подржава јединственост овог крокодила. Прилично смо уверени у постојање нове врсте“, рекао је Мекмахан.

Иначе, припадници, сада утврђене, нове врсте крокодила, прекомерно су ловљени због своје коже, посебно средином 20. века, али није био на листи врло угрожених врста.

Професор Мекмахан сматра да би међународне институције требало да преиспитају своје досадашње ставове о заштити ових крокодила, али и о новинама у класификацији, у светлу нових информација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи