Глечер на Мон Блану пред пуцањем

Италијанске власти затвориле су путеве и евакуисале планинске колибе након што су стручњаци упозорили на могућност урушавања дела глечера на Мон Блану.

Око 250.000 кубних метара леда прети да се одломи од глечера на врху Гранд Жорас упозоравају локални званичници, преноси Би-Би-Си.

Градоначелник оближњег градића Курмајора Стефано Мисерочи сматра да глобално загревање мења изглед планине.  

Након што су стручњаци упозорили да део ледене масе клизи између 50 и 60 сантиметара дневно, градоначелник Мисерочи је потписао наредбу за затварање путева са италијанске стране планине. 

Према његовим речима, не постоји опасност за становнике градића, али је било неопходно евакуисати све из планинских колиба и туристичких објеката у широј области Рошфора. 

„Овај феномен још једном показује да планина пролази кроз период великих промена због климатских фактора и да је, због тога, веома осетљива“, рекао је Мисерочи италијанским медијима.

Мон Блан је највиши планински масив Западне Европе. Има 11 врхова изнад 4.000 метара који се налазе у Француској и Италији, а годишње привуче стотине хиљада туриста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи