Црвено небо над провинцијом Џамби у Индонезији

Над индонежанском провинцијом Џамби, небо је током протеклог викенда постало црвено, услед феномена познатог као Мије расејање, саопштено је из Агенције за метеорологију, климатологију и геофизику.

Из Агенције су објаснили да је обојено небо проузроковано распршењем Сунчеве светлости микро честицама – аеросолима, који лебде у ваздуху. 

Додали су да се такви феномени дешавају онда када је пречник аеросола приближно исти као таласна дужина видљиве Сунчеве светлости.

На основу података Агенције, концентрација честица загађивача које су мање од 10 микрометара била је веома висока у Џамби, у градовима Палембангу и Пеканбару.

Када је небо црвено, то значи да загађивачи ваздуха садрже високу концентрацију честица од 0,7 микрометра, преноси channelnewsasia.com.

Забринути становници на друштвеним мрежама објављивали видео-записе и фотографије ретког феномена.

„Ово није Земља, а не Марс. Ово је Џамби, а не свемир. Ми дишемо плућима, а не шкргама. Нама људима треба чист ваздух, а не дим“, објавио је корисник Твитера Зуни Шофи Јатун Ниса на свом налогу.

Шумски и тресетни пожари у Индонезији последњих недеља додатно смањују видљивост у појединим пределима југоисточне Азије. Неки летови су због тога отказани.

Школе у Малезији биле су затворене када је утврђено да су параметри квалитета ваздуха премашили дозвољене количине.

Министар здравља Џулкефли Ахмад рекао је прошле недеље да се број пацијената у болницама повећао за 20 до 30 процената.

Председник Индонезије Џоко Видодо наредио је строге акције против појединаца и компанија одговорних за шумске пожаре.

У међувремену, у борби против пожара и жаришта, којих је, према проценама, око 700, рапосређено је седам хеликоптера.

Замагљеност у Палембангу, главном граду Јужне Суматре, могла би постати већи проблем услед ветра из правца исток-југоисток, известио је Темпо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи