Као да се океан претворио у копно

Тихим океаном плута плоча од вулканских стена која се простире на 150 квадратних километара, објавили су научници. Лаке и сунђерасте стене, величине 20.000 фудбалских игралишта први су средином августа уочили аустралијски наутичари, преноси Би-Би-Си.

Стручњаци сматрају да плоча вероватно потиче од подземног вулкана код Тонге који је према сателитским снимцима имао своју ерупцију седмог августа.

Наутичари су упозорени да се не приближавају због потенцијалне опасности.
Лаке стене су пловућац, који је лаки, шупљикави камен који може да плута на површини воде и настаје када се магма врло брзо охлади.

Аустралијски пар који је катамараном пловио на Фиџи први га је уочио када је током ноћи у њега случајно ударио.

„Таласи су се одједном смирили и брод се зауставио, а глатка површина се на месечини простирала докле год је поглед досезао“,  рекли су Мајкл Холт и Лариса Брил.

Узели су узорке стене, величине кошаркашке лопте и послали их на универзитет Квинсленд.

Геолог Скот Брајан каже да се такве масе у тој регији могу видети сваких пет година.

„Феномен се појављује с времена на време. Како су острва усред океана, људи га примете, али се онда вулканска маса у води тешко поново може видети и не може наћи, и понекад се чини као да се океан претворио у копно, објашњава Скот Брајан.

Вулкански сплав се креће према Фиџију и вероватно ће проћи поред Нове Каледоније и Вануатуа, а делови би могли доћи до Аустралије.

Стручњаци наводе да би овај вулкански спруд могао да буде нови дом морским животињама.

„Велики број животиња може се ухватити за стене и тако прећи хиљаде километара. Према томе, то је начин да се на неким местима обнови екосистем, али тако могу стићи и инвазивне врсте“, упозорио је др Мартин Јутзелер са универзизета на Тасманији.

Ако плутајућа маса стигне до Аустралије, то би могло помоћи у обнови Великог коралног гребена, истичу научници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи