Како рециклажни материјал може да лечи

Четири ЕКГ апарата, крагне, удлаге, апарати за притисак, апарати за инхалацију... ово је само део медицинске опреме коју је купио доктор Здравственог центра Параћин, и то новцем који је зарадио сакупљајући пластичне флаше.

Проста је рачуница - у један килограм пластичног отпада улази око 22 флаше, цена пластичног отпада варира од 15 до 18 динара, тако да долази се до милионског броја флаша, у тонама то је негде између 70 и 80 пластичног отпада колико је прерађено у Параћину, а када би се то ставило све на једно место затрпали бисмо један град, започиње причу специјалиста ургентне медицине др Иван Божиновић, гостујући у Јутарњем програму.

„Ми смо као држава још на почетном нивоу када је у питању отпад који се рециклира. За сада се раде само флаше јер брзо могу да се прераде, али и други отпад може да се обради“, наводи др Божиновић и истиче да је створио идеју да од било ког отпада да се купује медицинска опрема како би се помогло здравству у Параћину.

Отпад је свуда око нас - поред пута, у њивама, поред река и у њима... 

„Када видимо новчић ми се сагнемо и узмемо га. Ми смо одлучили да се савијемо и узмемо пластични отпад и да га прерадимо и тиме радимо шест или седам ствари - едукујемо људе да раде примарну селекцију отпада на кућном прагу, што је један од услова за приступ Европској унији. Друго, више се не баца и не загађује животна средина. Научили смо нечему младе, сачували смо неке ресурсе и добили смо новац који смо искористили да купимо опрему коју смо искористили за прегледе тог становништва које је започело акцију“, објашњава др Божиновић.

Др Иван Божиновић је најпре добио подршку чланова породице, затим пријатеља и родбине, да би се акција проширила на 10.000 људи који свакодневно брину о рециклажи.

„Покрили смо тридесетак одсто становништва Параћина, а наш циљ је да се што више људи укључи. Поставио сам много висок циљ, то је набавка скенера“, открива др Божиновић и додаје да за куповину тако скупог апарата неопходно је да се укључи цео град и континуитет у прикупљању отпада – да ниједан папир, картон или флаша не буду спаљени већ искоришћени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи