Дунав у Србији загађен фекалијама

Река Дунав у Србији, Румунији и Бугарској загађена је фекалијама, закључак је заједничке студије више универзитета из Аустрије.

Експерти са Медицинског универзитета у Бечу и Грацу, Техничког универзитета у Бечу и једног приватног факултета у Кремсу, узимали су узорке дуж читавог тока Дунава, али се стрепње да је речни ток кроз Аустрију загађен, нису доказале.

 

Међутим, у Србији је Дунав загађен нарочито око великих градова, пре свега, Београда и Новог Сада.

„У Србији, која није чланица Европске уније, не постоје постројења за пречишћавање отпадних вода, тако да је загађеност фекалијама у Дунаву  веома озбиљна, готово критична“, нагласио је Гернот Карфел са Медицинског универзитета у Грацу.

Сваких шест година научници мере загађеност фекалијама дуж тока Дунава, на потезу од око 2.600 километара.

У аустријском делу Дунава, концентрација бактерије Ешерихија коли је, уз један изузетак, на ниском нивоу, док је сасвим другачија ситуација у Србији, Румунији и Бугарској.

Утврђена је умерена загађеност, са 1.050 бактерија по 100 милилитара воде.

„Та вредност је апсулутно на нивоу на којем треба да буде за реку дуж које су модерна постројења за пречишћавање отпадних вода“, напомиње Александер Киршнер са Института за хигијену и примењену имунологију из Беча.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи