Лаву у кратеру најактивнијег вулкана на свету заменила вода

Истраживачи америчког Геолошког института открили су језеро на дну кратера најактивнијег вулкана на Хавајима, што је веома неуобичајена појава.

Америчко друштво за геологију саопштило је да је током викенда спровело очитавање температуре растућег језера у кратеру Халемаумау, који је некада испуњавала лава.

Температура воде је око 70 степени Целзијуса.

Први пут у историји забележено је присуство воде у копненом вулканском кратеру, а осим језера у кратеру, пронађена су још два мања резервоара воде.

Прошле године се дно кратера урушило и пропало 610 метара. Познато језеро лаве нестало је тада, а Килауеа је прекинула да избацује лаву први пут после 30 година.

Геолог Мет Патрик изјавио је да је тешко одредити колико је дубока комора магме испод дна кратера у којем је пронађена вода, јер велике количине гаса непрестано избијају на површину.

Истраживачи сматрају да је област и даље неприступачна и опасна због гаса и других ризика који се појављују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи