Арктички пожари видљиви из свемира – Гренланд, Сибир и Аљаска у пламену

Арктик се загрева два пута брже од остатка планете, а од Гренланда преко Сибира до Аљаске, огромна пространства захватили су пожари и дим који се виде чак и из свемира.

Од почетка јуна, више од 100 пожара избило је у арктичком кругу. У Русији 11 од 49 региона тренутно бележи пожаре.

Усред неуобичајено топлог и сувог лета, чак и на леденом свету Гренланда бесни вишедневни пожар, који се прати из сателита.

Пожари у арктичким регионима широм света су се и раније дешавали, али су протеклих година драстично погоршани услед глобалног загревања.

Екстремни интензитет и сам број пожара је толики да је чак и Светска метеоролошка организација, која је обично резервисана у својим оценама, истакла да је оваква ситуација без преседана.

Томас Смит, географ и стручњак за заштиту животне средине са Лондонске школе за економију, рекао је за Ју-Ес-Еј тудеј да опсег овогодишњих пожара није виђен и протеклих 16 година, од када се прате из сателита, а пошто се њиховим горењем ослобађа још угљен-диоксида, они додатно погоршавају ситуацију.

„Ово су неки од највећих пожара на планети, а неки су већи од 100.000 хектара. Количина угљен-диоксида ослобођеног у јуну ове године већа је од збира свих јунских емисија од 2010. до 2018. године“, рекао је Смит.

Научник Сантијаго Гасо истакао је да су сибирски пожари толики да су створили облак дима који покрива више од 4,5 милиона квадратних километара централне и северне Азије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи