Ипак је човек кривац за климатске промене

Многи тврде да је глобално загревање природни феномен, да долази у циклусима и да човек не може ништа да учини. Сведоци смо све већих осцилација температуре, екстремног хлађења и екстремног загревања планете. Да је глобално загревање искључиво природни феномен и да људски фактор није значајан, основни су аргументи људи који не верују да су загађења која праве људи крива за глобално загревање.

Извештај објављен у научном часопису Нејчер (Натуре) може да „сруши“ тај аргумент.

Истраживање је извршио тим састављен од људи са неколико универзитета, између осталих Универзитета у Берну и Универзитета „Колумбија“. Они су прегледали температурне податке у последњих 2.000 година, а закључак је јасан: клима се знатно променила.

Убрзано глобално загревање Земље крајем 20. века било је далеко раширеније од било које варијације температуре која се догодила у претходних 2.000 година, показује најновија студија у којој се истиче да човек много утиче на промену климе.

Према тој студији, претходни велики климатски догађаји били су ограничени на одређена подручја, нису били глобални феномени као што су раније сматрали научници, наводи један од аутора, научник Нејтан Стајгер, објавио је часопис Нејчер, преноси Ројтерс.

„Главни закључак је да се климатска варијабилност у савременом добу разликује од онога што се догађало у последњих 2.000 година. Коришћење фосилних горива, као и друге човекове активности фундаментално мењају климу наше планете“, истакао је Стајгер.

Студијом су обухваћени подаци који покривају два миленијума са скоро 700 извора од дрвених прстенова до седимената и ледених плоча.

Студија је објављена пошто је америчка агенција за океане и атмосферу саопштила да је овогодишњи јун био најтоплији у последњих 140 година.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи