Сувом планином се шири мирис лаванде и смиља

Ако вас пут нанесе од Ниша ка Белој Паланци, некадашњом трасом Виа Милитариса, осим велелепних призора одушевиће вас и мириси јер се, ту у подножју Суве планине налази највећа органска плантажа ароматичног биља у Србији. Највише има смиља и лаванде, а уља која се произведу извозе се у Америку и Француску.

Највиши врх на Сувој планини – Трем био је под облацима, па је слика плантаже која се простире на више од 200 хектара била још импозантнија. На 500 метара надморске висине ароматично биље одлично успева.

„Прија ружа ветрова, прија надморска висина, прија састав земљишта, прија клима овде, која је делом Медитеранска“, објашњава Срђан Бошковић из еко плантаже „Тамјаница“.

Ових дана почиње берба непрегледних жутих поља, а уље смиља произведено овде главни је састојак козметичких препарата за подмлађивање. Кад је сезона дестилерија ради у две смене.

„Пошто смиље има две дестилације, има сада летња па после тога јесења која се дешава рецимо почетком октобра или крајем октобра, зависно од временских услова. Смиља на крају године имамо рецимо 500-600 литара“, каже технолог Верица Папић.

Уље се прави и од лаванде, матичњака, руже, римске камилице и смиља, ипак лаванда мирише најинтензивније.

Мирисом лаванде и данас је одушевљена Љиљана Петровић, као и пре 10 година када је започела овај посао на имању свог деде.

„Ја сам кренула са 30 хектара и схватила сам да морам да имам дестилацију и све оно што то носи, јер та дестилација ради само 20 дана годишње. Нисам желела да будем сама у овоме, циљ ми је био да укључе људи из села, људи са стране значи што више коопераната да то заиста буде све у пољима лаванде и другог биља“, наводи власница плантаже Љиљана Петровић.

Циљ 500 хекатара под ароматичним биљем је извођљив јер има заинтересованих за овај посао. Еко плантажа „Тамјаница“ стално запошљава десторо радника, а у сезони брања ту ради више од 60 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи