Отворен посетилачки центар у Феликс Ромулијани

На локалитету Феликс Ромулијана код Зајечара одржана је церемонија завршетка радова центра за посетиоце, који је изграђен у оквиру пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам.

Изградња посетилачког центра, површине 600 метара квадратних, финансирана је средствима Европске уније и Владе Савезне Републике Немачке укупне вредности 4,1 милион евра, а спровела ју је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Никола Селаковић, министар културе у Влади Републике Србије је истакао да се отварање центра за посетиоце очекује у децембру ове године, а да ће у опремање у сарадњи са министарством туризма и омладине бити уложено 25 милиона динара.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је нагласио да је невероватно искуство корачати на месту стопа римских императора и да је обавеза целе Европе да овај локалитет буде заштићен и очуван за будуће генерације и додао да је Европа наша кућа.

Мајер Витхаузен, заменик амбасадорке Немачке навео је да је ово, једино археолошко наслеђе из Србије на листи УНЕСКО-а, од значаја за целу Европу и свет.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић истакао је да је уз подршку партнера досањан сан и најавио да ће у наредним годинама уз подршку Европске уније бити изграђен и Парк римских инператора.

У протеклој години касноантички локалитет Феликс Ромулијану посетило је око 50.000 људи, а само у првих осам месеци ове године више од 40.000 туриста.

уторак, 15. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи