Убица диносауруса није био сам, још један астероид је ударио у Земљу

Џиновски астероид који је погодио Земљу и збрисао диносаурусе пре 66 милиона година није био усамљен, наводе научници. Друга, мања свемирска стена ударила је у море код обале западне Африке остављајући огроман кратер иза себе.

Био је то, према данашњим мерилима, „катастрофични догађај“ и изазвао цунами висине 800 метара који ударио у обале Атлантског океана.

Доктор Уисдин Николсон са Универзитета Хериот-Ват открио је кратер Надир 2022. године, али је око његовог порекла био обавијен вео мистерије. Сада је са својим колегама без сумње утврдио да је депресија пречника девет километара настала ударом астероида у морско дно.

Не могу тачно да датирају удар или да кажу да ли је дошао пре или после астероида који је иза себе оставио кратер Чикшулуб пречника 180 километара у Мексику. Та стена је довела до изумирања диносауруса.

Други, мањи астероид је ударио такође крајем креде. Док је падао на Земљу изгледао је као велика ватрена кугла.

„Замислите да сте у Единбургу, а да астероид пада на Глазгов удаљен 50 километара. Ватрена кугла би била 24 пута већа од Сунца на небу, довољно да само својим прелетом запали дрвеће и биљке у Единбургу“, каже др Николсон.

Дошло би до изузетно јаког ваздушног удара, пре него што би уследио земљотрес од седам степени Рихтера. Огромне количине воде је подигнуто у вис, а онда пало назад остављајући јединствене отиске на дну.

Необично је да овако велики астероиди буду на курсу да ударе у нашу планету у тако кратком временском периоду.

Астероид који је створио кратер Надир пречника је око 450 до 500 метара, а научници кажу да је погодио Земљу брзином од 72.000 километара на час.

Највећи удар из свемира који су људи искусили била је Тунгуска експлозија када је астероид пречника 50 метара 1908. године експлодирао на небу изнад Сибира.

Астероид Надир био је вероватно величине Бенуа, који је тренутно најопаснији објекат који кружи близу Земље.

Наса сматра да је највероватнији датум када би Бену могао да удари у Земљу 24. септембар 2182. године, али је вероватноћа за такав исход 1 у 2.700.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи