Читај ми!

Отворени Мејкерс лабови у Пироту, Шапцу и Крагујевцу: Нови центри за иновације и образовање будућности

Три техничке школе у Србији – у Пироту, Шапцу и Крагујевцу – добиле су своје Мејкерс лабове, савремено опремљене просторе који ће ученицима омогућити стицање вештина у областима попут роботике, програмирања, три-де моделовања и индустријске аутоматизације.

Отворени Мејкерс лабови у Пироту, Шапцу и Крагујевцу: Нови центри за иновације и образовање будућности Отворени Мејкерс лабови у Пироту, Шапцу и Крагујевцу: Нови центри за иновације и образовање будућности

Са новим лабовима који унапређују рад ове три техничке школе, важне за привреду и развој својих градова и региона, у Србији постоји укупно 17 лабова, а до краја године је планирано отварање још осам. Тиме се Мејкерс мрежа подршке средњошколском образовању шири и укључује све већи број наставника и ученика, који усавршавају своја знања и вештине за 21. век кроз бројне програме и пројекте које ова мрежа доноси са својим партнерима из привреде и образовања.

Новоотворени Мејкерс лабови представљају значајан искорак у модернизацији образовног система, а циљ је да подстакну креативност, иновативност и примену теоријских знања кроз практичне пројекте. Иза ове иницијативе стоји Група за образовање, коју чине Нордеус фондација, Центар за промоцију науке, Достигнућа младих у Србији и Иницијатива Дигитална Србија.

Историја и будућност образовања: Три школе као стубови развоја својих заједница

Техничка школа у Пироту, са више од 145 година традиције, позната је по успешном раду у области електротехнике, мехатронике и ЦНЦ технологије. Ученици ове школе редовно освајају награде на републичким и међународним такмичењима, а посебно се истичу у пројектима везаним за вештачку интелигенцију и роботику. На свечаном отварању Мејкерс лаба представљени су радови ученика, укључујући пројекте у 3Д моделовању и примени ЦНЦ технологије, док су присутни били и представници локалне заједнице и привреде.

У Шапцу, Техничка школа, некадашња Шегртска школа, постала је центар за образовање кадрова у областима електротехнике, машинства и грађевинарства. Ученици школе освојили су бројне награде на такмичењима у роботици и иновацијама, а ученички пројекти из области роботике, укључујући роботичку руку и аутоматске системе, представљени су током отварања Мејкерс лаба. Церемонији су присуствовали представници школе, локалне заједнице и индустрије, а сви су нагласили значај оваквих пројеката за будућност образовања.

Прва техничка школа у Крагујевцу, која је лидер у СТЕАМ образовању, годинама унапређује иновативни приступ настави. Њени ученици остварују успехе на националним и међународним такмичењима из електронике и програмирања. Током отварања Мејкерс лаба у школи, приказани су пројекти ученика из области ЛЕГО роботике, а ученички тимови су представили своја решења која се такмиче на националним такмичењима. Школа је домаћин бројних научних манифестација, попут Фестивала науке и такмичења у иновацијама, што додатно доприноси њеној репутацији као центра за науку и технологију.

Подршка локалних заједница и индустрије

Свечаним отварањима Мејкерс лабова присуствовали су представници локалне заједнице, привреде, али и национални партнери који су подржали иницијативу. Данијела Вучићевић, в.д. директора Центра за промоцију науке, нагласила је важност оваквих иницијатива: „Мејкерс лабови нису само образовни центри, већ су и мост између школе и привреде, омогућавајући ученицима да уче кроз практичан рад и иновативне пројекте.“

Сваке године, иницијатива ојачава везу привреде и образовања на различите начине. И ове школске године, партнери иницијативе, кључни за изградњу и опремање свих лабова су компаније Хенкел, Tarkett, Roma Company, Bosch, као и нови партнери – компаније Epson и Gigatron. Захваљујући Gigatronu, сви лабови отворени ове школске године ће имати велике паметне телевизоре, који су важни како за рад тако и за лакше повезивање и дељење знања и искуства кроз Мејкерс мрежу и шире, а Epson обезбеђује мултифункционалне штампаче најновије генерације за све постојеће и нове лабове. Тако да и кроз опрему за свакодневни рад наставници и ђаци користе нове технологије и тако га унапређују.

Мејкерс лаб је лепо осмишљен, инспиративан простор где ће наши ђаци моћи да се окупљају и размењују своје идеје. Поред самог простора, нама је веома значајна и опрема коју смо добили. Опрема је бирана тако да обогаћује наставне планове и омогућава експериментисање из области роботике, математике и физике. Такође, Мејкерс мрежа нам омогућава размену идеја и искустава са колегама из различитих градова – ту смо да научимо од њих а и да поделимо наше примере добре праксе”, нагласио је Милан Савић, наставник електро групе предмета и координатор Мејкерс лаба у Техничкој школи у Шапцу.

Сваки лаб након отварања улази у следећу фазу а то је прикључивање програмима за наставнике и ученике Мејкерс мреже. То подразумева рад, не само у оквиру своје школе, већ и повезивање са другим школама, заједничко стварање и иновирање, повезивање са привредом и све друге облике подршке. На овај начин се гради разумевање и интересовање младих људи за савремену науку, технологију и привреду коју год област да изаберу пратећи своје таленте и интересовања.

Тренутно је у току и конкурс за отварање Мејкерс лабова у наредним годинама који траје до 1. октобра. Све заинтересоване средње школе у Србији се могу пријавити. Информације су доступне на сајту mejkerslab.rs

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи