Читај ми!

Научници открили везу између квалитета сперме и броја килограма

Број сперматозоида у семеној течности опада све више, и то код мушкараца широм широм света, а научници напорно раде покушавајући да схвате – зашто.

Научници открили везу између квалитета сперме и броја килограма Научници открили везу између квалитета сперме и броја килограма

Према новом истраживању рађеном у Кини, вишак килограма и гојазност могу допринети смањењу квалитета сперме, односно плодности мушкараца, која укључује број сперматозоида.

„Непрекидни пад квалитета људске сперме током последњих деценија изазвао је велику забринутост на глобалном нивоу“, пише епидемиолог Јингсин Ли са Универзитета Сун Јат-сен и његове колеге у објављеном научном раду.

„Претходне студије су сугерисале везу између раста индекса телесне масе и пада квалитета сперме, али неки резултати нису доследни", наводи се у раду.

Ли и тим истраживача су спровели систематски преглед и мета-анализу 50 претходних студија, које су обухватиле укупно 71.337 мушкараца, које су мериле повезаност између индекса телесне масе и неколико параметара квалитета сперме

„Гојазност и прекомерна тежина били су значајно повезани са падом квалитета сперме, а смањење квалитета сперме било је израженије код мушкараца који су били гојазни, него код мушкараца са прекомерном тежином", пише тим научника.

Подаци су показали да су мушкарци класификовани као гојазни имали мањи волумен сперме, мањи укупан број сперматозоида и нижу покретљивост сперматозоида (мањи број покретних сперматозоида) у поређењу са мушкарцима са телесном масом у нормалним оквирима.

Овакав систематски преглед информација не показује нам конкретан узрок и последицу – да вишак килограма узрокује пад квалитета сперме. Оно што за сада може да се уради је да се истакну обрасци које истраживачи могу даље да истражују, а то би укључивало и сагледавање биолошких механизама у игри.

Разлози за утврђену повезаност нису детаљно испитивани у овој студији, али у прошлости је сугерисано да има више фактора, од токсина у масном ткиву преко хормонске неравнотеже до више телесне температуре.

Део потешкоћа у откривању шта се дешава у сперми је то што многе варијабле могу утицати на то: загађење животне средине, пушење, старост, болест, исхрана и још много тога. Иначе, мије лако изоловати један фактор од осталих, имајући у виду могуће здружене ефекте.

Све то захтева више истраживања током дужег периода, а постоје и ограничења: у многим коришћеним студијама узет је само један узорак сперме, на пример. У неким случајевима, самоизвештавање је коришћено за утврђивање телесне масе уместо професионалних процена и мерења.

Претходне студије су показале како промене у начину живота и накнадни губитак тежине могу побољшати квалитет сперме – нешто што ово најновије истраживање подржава.

„Наши налази истичу потенцијал и важност одржавања нормалне телесне тежине како би се спречио пад квалитета сперме и побољшала плодност мушкараца“, пишу у закључку рада, аутори.

Истраживање је објављено у International Journal of Obesiti.

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару