Читај ми!

Војаџер 1 поново шаље смислене поруке пошто је НАСА даљински поправила свемирску сонду

Најудаљенија свемирска летелица од Земље, „Војаџер 1“, поново је почела да правилно комуницира са Насом након што су инжењери месецима радили на даљинском поправљању сонде старе 46 година.

Војаџер 1 поново шаље смислене поруке пошто је НАСА даљински поправила свемирску сонду Војаџер 1 поново шаље смислене поруке пошто је НАСА даљински поправила свемирску сонду

Насина Лабораторија за млазни погон (ЏПЛ), која производи и управља роботским свемирским бродом агенције, саопштила је у децембру да сонда – удаљена више од 24 милијарде километара – шаље бесмислене податке на Земљу.

Научници Насине лабораторије коначно су 22. априла објавили да је тим мисије успео да „после инвентивног трагања“ добије употребљиве податке о стању и исправности система сонде „Војаџер 1“. „Следећи корак је да омогућимо летелици да поново почне да шаље научне податке“, саопштено је из свемирске агенције. Упркос квару, „Војаџер 1“ је све време радио нормално, додаје се у саопштењу.

Лансиран 1977. године, „Војаџер 1“ је конструисан са примарним циљем да на петогодишњој мисији изблиза спроведе истраживање Јупитера и Сатурна. Међутим, његово путовање се наставило и летелица већ скоро пола века шаље податке на Земљу.

„Војаџер 1“ је прешао у међузвездани простор у августу 2012. године, и тако постао први објекат који је направио човек који је изашао из Сунчевог система. Тренутно се креће брзином од 60.821 километара на сат.

Недавни проблем се односио на један од три компјутера на броду свемирске летелице, који су намењени за складиштење научних и инжењерских података пре него што се пошаљу на Земљу. У немогућности да поправи покварени чип, ЏПЛ тим је одлучио да премести оштећени код на друго место, што је тежак посао с обзиром на старост технологије на сонди.

Рачунари на „Војаџеру 1“ и његовој сестринској сонди, „Војаџер 2“, имају укупно мање од 70 килобајта меморије – што је еквивалент компјутерској слици ниске резолуције. Користе старомодну дигиталну траку за снимање података.

Нови код је послат са Земље 18. априла, али су била потребна два дана да се установу да ли је интервенција успела, јер је потребно око 22 и по сата да стигне до сонде и још 22 и по сата да се одговор врати на Земљу.

„Војаџер“ 1 и 2 су направили бројна научна открића, укључујући снимање детаљних снимака Сатурна и откривање да Јупитер такође има прстенове, као и активан вулкан на једном од његових месеца – Ија (Ио). Сонде су касније откриле 23 нова месеца око планета изван Сунчевог система.

Упркос старости и даље корисне

Како их њихова путања одводи тако далеко од Сунца, сонде „Војаџер“ не могу да користе соларне панеле, уместо тога претварају топлоту произведену од природног радиоактивног распада плутонијума у електричну енергију за напајање система свемирске летелице.

НАСА се нада да ће наставити да прикупља податке са две свемирске летелице „Војаџер“ још неколико година, али инжењери очекују да ће сонде бити, за отприлике једну деценију, превише ван домета да би са њима могло да се комуницира са Земље, у зависности од тога колико енергије могу да генеришу. „Војаџер 2“ је мало иза свог близанца и креће се нешто спорије.

За отприлике 40.000 година, сонде би требало да прођу релативно близу, у астрономском смислу, поред две звезде. „Војаџер 1“ ће доћи на 1,7 светлосних година од звезде у сазвежђу Малог медведа, док ће „Војаџер 2“ доћи на сличну удаљеност од звезде која се зове Рос 248 у сазвежђу Андромеда.

понедељак, 13. мај 2024.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара