Читај ми!

Насина сонда Војаџер 1 више не шаље мистериозне већ бесмислене податке на Земљу

Насина свемирска сонда „Воjаџер 1“ почела је да шаље бесмислене податке на Земљу после милијарду пређених километара током скоро пола века путовања кроз свемир.

Насина сонда Војаџер 1 више не шаље мистериозне већ бесмислене податке на Земљу Насина сонда Војаџер 1 више не шаље мистериозне већ бесмислене податке на Земљу

Наса је лансирала ову летелицу 1977. године на петогодишњу мисију до Јупитера и Сатурна, али је она наставила да лута по свемиру последњих 46 година и тако постала први објекат направљен људском руком који је напустио Сунчев систем. 

Од 2023. сигналима са „Војаџера 1“ обично је потребно више од 22 сата да стигну до Земље, али у Наси кажу да је сонда, која је тренутно 24 милијарде километара удаљена од наше планете, претрпела квар у комуникацији, преноси Би-Би-Си.

У мају 2022. године из Насе је саопштено да сонда „Војаџер 1“ још увек исправно ради, али да приспели подаци из система за одређивање положаја (AACS) не одговарају смеру и оријентацији летелице, што наводи на закључак да изгледа није у стању да одреди своју локацију у свемиру.

Сонда је опремљена са три компјутера који регулишу податке о лету и који прикупљају податке из научних инструмената свемирске летелице и инжењерских података, који на Земљу стижу у облику кода и дају информацију како „Војаџер 1“ ради.

На Земљи, Наса прима податке у бинарном коду, типу кодирања који користи нуле и јединице за представљање слова, бројева и симбола. 

Међутим, податке које сонда шаље почели су да се понављају, и стиже исти низ кодова изнова и изнова, што научнике наводи на помисао да је дошло до квара.

Насина Лабораторија за млазни погон – која управља многим роботским мисијама Америчке свемирске агенције, објавила је на друштвеним мрежама да „Насин Војаџер тим истражује проблем са системом података о лету ‘Војаџера 1’. Свемирска летелица прима и извршава команде послате са Земље, али не враћа употребљиве податке“.

Прошле године Наса је објавила да искључује неке од система „Војаџера 1“ и његове сестринске летелице „Војаџер 2”, што значи да оба могу да раде што је дуже могуће док им не понестане извора енергије коју добијају од плутонијума.

Очекује се да ће обе сонде наставити да раде до 2030. године, када ће се њихови предајници и инструменти искључити, а летелица ће бити остављена да једноставно лебди свемиром.

Свемирске летелице су једини објекти које је направио човек који раде изван хелиосфере, Сунчевог мехура магнетних поља и честица који се протеже далеко изван орбите Плутона.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара