Читај ми!

Део Богиње сунца пао на Земљу, научници збуњени честицом екстремне енергије из свемира

Астрономи су открили веома ретку и екстремно високоенергетску честицу како пада на Земљу, а њено порекло још није познато. Названа по Аматерасу, Богињи сунца у јапанског митологији – представља један од најмоћнијих енергетских космичких зрака до сада откривених.

Упркос томе што њено порекло и даље није познато, стручњаци верују да само космички најснажнији догађаји могу да је произведу.

Професор са Универзитета у Јути Џон Метјуз каже да чак и супернове (имплозије звезда) нису ни приближно довољно моћне да доведу до формирања оваквих честица.

„Потребне су вам огромне количине енергије и изузетно моћна магнетна поља, да сабију честицу док се убрзава“, објашњава Метјуз.

Енергија честице Аматерасу већа је од 240 екса електронволти (EeV), што је милион пута више него што честице у Великом хадронском сударачу постижу.

Аматерасу је по енергетском набоју слабија само од честице „О, мој боже“ (Oh-My-God), још једног ултрависоког енергетског космичког зрака детектованог 1991. године од 320 EeV.

Професор на Универзитету у Осаки Тошихиро Фуџи навео је да није могао да верује када је први пут приметио овај космички зрак.

„Мислио сам да је грешка, пошто је показивао ниво енергије без преседана у последњих три деценије“, истакао је Фуџи.

Када космички зраци ултрависоког енергетског набоја ударе у Земљину атмосферу настаје читава каскада секундарних честица и електромагнетне радијације.

Неке од тих секундарних честица путују брже од светлости, због чега се ствара врста електромагнетног зрачења које може да буде откривено специјализованим инструментима.

Један од тих инструмената поседује опсерваторија у Јути, која је открила честицу Аматерасу.

Мистериозни догађај који је произвео „божанску честицу“ одиграо се у Локалној празнини – празном подручју свемира које се граничи са Млечним путем.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије