Базел: Домаћин Евросонга организује референдум о пратећем програму

Песма Евровизије се следеће године одржава у Базелу. Ипак, не подржавају сви у том граду целу манифестацију: мала конзервативно-хришћанска странка иницирала је референдум против пратећег програма.

Базел: Домаћин Евросонга организује референдум о пратећем програму Базел: Домаћин Евросонга организује референдум о пратећем програму

Даниел Фришкнехт, вођа ЕДУ, мале конзервативно-хришћанске странке, не крије задовољство: он и његове колеге прикупили су 3.912 важећих потписа, иако је за референдум било потребно 2.000.

Фришкнехт наглашава да нема ништа против музике, као ни против Песме Евровизије каква је некад била. Међутим, сада каже да је то музичко такмичење постало „пропагандни догађај" за хомосексуалце и небинарне особе те је, по њему, изразито политичко – од тога ко сме учествовати до садржаја песама.

Фришкнехт додаје да је и избор победника „политичка одлука". „На пример, било је готово очигледно да ће Украјина победити на Евросонгу након почетка рата", тврди он.

„А онда су ту и ЛГБТ теме, где, ако испуњавате одређене ЛГБТ критеријуме, шансе за победу значајно расту," каже овај конзервативно-хришћански политичар.

ЕДУ тражи укидање пратећег програма

С обзиром на то да ЕДУ не може спречити одржавање такмичења за Песму Евровизије, та се странка усмерила на вишедневни пратећи програм. Тај програм сада има готово једнаку важност као и само такмичење.

Кантон Базел-Штат одобрио је буџет од око 37,5 милиона евра за Евросонг, укључујући финансирање наступа око главне приредбе. ЕДУ сматра да је реч о непотребном трошењу пореског новца који не користи локалним становницима те жели укидање пратећег програма.

Евровизија - важна за економију и углед града

Председник владе града Базела Конрадин Крамер из либерално-демократске странке ЛДП противи се томе:

„Наша кандидатура за организацију Песме Евровизије имала је широку подршку – међу свим странкама које су код нас заступљене, међу пословним људима, културним радницима. Свуда је јасно препознато да је ово догађај од велике користи за град."

Крамер истиче да Евровизија не само што привлачи туристе током фестивала већ дугорочно шири углед града широм Европе. „За град величине Базела, у срцу Европе, ово је јединствена прилика," додаје он.

Одлука – 24. новембра

Могући позитивни економски ефекти нису главни разлог због ког се фанови Евросонга у Базелу радују догађају. Веселе се вишедневном слављу и надају да референдум ЕДУ неће покварити планове.

Грађани Базела изјасниће се о томе 24. новембра. Многи становници тог града традиционално бирају леве странке и сматрају се отвореним према свету.

С друге стране, репрезентативна анкета спроведена током лета показала је да више од половине Швајцараца критички гледа на одржавање Евровизије у Швајцарској. Зато фанови и критичари са нестрпљењем ишчекују исход референдума.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи