Читај ми!

Почиње БЕМУС – узбудљив музички викенд

Предстојећи дани Београдских музичких свечаности у Дворану Коларчеве задужбине који ће трајати од 18. до 22. октобра 2024. године, доносе концерте музичких великана, руско-немачког виолинисте Кирила Трусова, који наступа у духу са својом сестром, пијанисткињом Александром Трусовом у петак, 18. октобра, а славна италијанска флаутисткиња Силвија Кареду 19. октобра ће бити гошћа на концерту Симфонијског оркестра РТС, који ће наступити под управом свог новог шефа-диригента Србољуба Србе Динића.

У Сали Београдске филхармоније у уторак 22. октобра Јулија Хартиг, глас и виолина и Рајнеке Брукханс, клавир, са специјалном гошћом виолончелисткињом Мајом Богдановић, изводиће дела домаћих композитора Исидоре Жебељан, Вељка Ненадића , Александре Вребалов и других, а улазнице по цени од 800 динара могу се купити на благајни и преко онлине сервиса Београдске филхармоније.

Дуо који чине брат и сестра Трусов одушевљава публику јединственим спојем бриљантне виртуозности, изузетне музикалности и дубоких емоција, гарантујући непоновљив доживљај. На програму концерта дуа Трусов ће бити композиције Брамса, Бетовена, Виталија, као и популарне „Циганске мелодије“ Пабла Сарасатеа.

Кирил Трусов, кога је у младости подржавао и усмеравао чувени Јехуди Мењухин, данас важи за једног од водећих виолиниста своје генерације. Студирао у класи професора Захара Брона и Кристофа Попена, а поред Мењухина, његови ментори су били и Игор Ојстрах и Херман Креберс.

Трусов је редован гост у престижним концертним дворанама и на реномираним међународним музичким фестивалима широм света. Сарађује са славним диригентима, међу којима су сер Невил Маринер, Владимир Федосејев, Данијеле Гати, Лоренс Фостер, Јиржи Белохлавек, Михаил Јуровски, Дејвид Стерн, Кристоф Попен, Владимир Спиваков, Мико Франк и Луј Лангре.

 Наступа са најзначајнијим оркестрима, као што су Оркестар Берлинске државне опере, лајпцишки Гевандхаус, Париски оркестар, Национални оркестар Лиона, Француски национални оркестар, Оркестар Хесенског радија, Симфонијски оркестар Радија Баден-Бадена, Минхенски филнармонијски оркестар и Симфонијски оркестар Бамберга, у дворанама попут Тонхале у Цириху, Берлинске филхармоније, Консертхебау у Амстердаму, Палате лепих уметности „Бозар” у Бриселу, Театра Шатле и Театра Шанзелизе у Паризу, Националног центра за извођачке уметности у Пекингу, Сантори хола у Токију, као и Фестивала Вербије, Музичког фестивала у Шлезвиг-Холштајну и Фестивала Мењухин у Гштаду.

У камерном музицирању придружују му се други врхунски уметници као што су Сол Габета, Јуђа Ванг, Данијел Хоуп, Џошуа Бел, Готје и Рено Каписон, Јуриј Башмет, Миша Мајски, Елизабет Леонскаја, Јулијан Рахлин, Кристијан Захаријас и Наталија Гутман.

Трусов свира виолину Антонија Страдиварија „Бродски“ из 1702, на којој је виолиниста Адолф Бродски извео светску премијеру Виолинског концерта Чајковског 4. децембра 1881. године.

Монументална Алпска симфонија (Еине Алпенсинфоние) Ричарда Штрауса је дело које се не налази често на концертним програмима због изузетно високих интерпретативних захтева и великог броја извођача (састав оркестра од око стотину музичара).

 Ово ремек-дело романтизма, публици Бемуса представиће Симфонијски оркестар РТС под управом Србе Динића. Динић је своју импресивну каријеру градио на светским музичким сценама. Дириговао је у најпрестижнијим концертним дворанама и сарађивао са најславнијим оркестрима, ансамблима и еминентним солистима.

 Критика га назива „харизматичним интерпретатором“, „снажним тумачем музике различитих епоха“, али и „елоквентном диригентском фигуром која суверено влада партитуром“. Носилац је признања Министарства културе Републике Србије за ширење и промовисање српске културе у свету, а од 2023. године свет професионалних интересовања проширује и на музичку педагогију, радећи у звању ванредног професора на Факултету музичке уметности у Београду.

У првом делу концерта, Силвија Кареду интерпретираће популарни Концерт за флауту и оркестар Жака Ибера. Интернационална каријера Силвије Кареду започела је убедљивом победом на 56. Међународном такмичењу музичара у Женеви, где је освојила Прву награду једногласном одлуком жирија, као и Награду публике.

На позив маестра Лорина Мазела, постаје прва флаутисткиња новоосноване Филхармоније „Артуро Тосканини“, а касније је била и прва флаутисткиња оркестра Концертхауса у Берлину, Бечких симфоничара и Бечке филхармоније/Бечке државне опере.

Од 2021. године је прва флаутисткиња Француског националног оркестра из Париза. Остварила је снимке за угледне дискографске компаније "Deutsche Grammophon“ и „Decca“.  Бави се и педагошким радом као професорка на Високој уметничкој школи у Цириху (ZHdK) и као гостујући предавач на Краљевској музичкој академији у Лондону.

среда, 16. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи