Читај ми!

ЕБУ није успела да нас заштити од политичких трвења, каже победник Песме Евровизије

Овогодишњи победник Евросонга, Немо Метлер, који је управо објавио свој први сингл од победе на такмичењу у мају, у изјави за Би-Би-Си њуз, истиче да организатори нису учинили довољно да подрже учеснике који се нису противили учешћу Израела на Песми Евровизије.

У припремама за овогодишњу „Песму Евровизије“, било је више апела да се Израелу забрани такмичење због војне акције те земље у Гази, као и због пропалестинских протеста на улицама шведског града Малмеа, домаћина такмичења.

Неки такмичари, укључујући Нема, били су под притиском да бојкотују шоу, док је израелској представници Еден Голан, наводно, прећено и смрћу.

Немо Метлер, истиче да је догађај „на неки начин" био у сенци политичке контроверзе.

„Иза сцене је било прилично напето“

Присећајући се искустава са Песме Евровизије, Немо атмосферу иза сцене описује као „прилично напету".

„Било је ситуација које ЕБУ још увек истражује. Обећали су да ће нам јавити, али још увек нису. Искрено мислим да то предуго траје“, каже Немо.

Такође сматра да организатори нису учинили довољно да подрже такмичаре у тако напетој ситуацији.

С обзиром на то да се ситуација у Израелу и Гази није смирила, музичар се нада да ће се организатор следеће године постарати да се такмичари не нађу у истој ситуацији.

„Зато што знам како сам се ја осећао, и како су се осећали и други уметници“, истиче Немо.

У саопштењу, ЕБУ је навео да „веома пажљиво“ разматра искуство неколико извођача на овогодишењм такмичењу.

„Процес интерног решавања појединачних инцидената је у току и ми смо одлучни да обезбедимо да се сва правила примењују поштено и доследно“, наводи се у саопштењу.

Речено је да су независне консултације резултирале препорукама, укључујући израду протокола о обавези бриге за људе који учествују у такмичењу.

„Верујемо да ће ово помоћи у решавању многих проблема у Малмеу и помоћи свима, без обзира на њихову улогу, да имају позитивно и безбедно искуство на такмичењу за Песму Евровизије.

У марту, Немо, Британац Оли Александер и још седам учесника Евровизије одбили су да бојкотују такмичење због рата у Гази.

Упитан зашто су донели одлуку да се такмиче, Немо наводи да верују да такмичење у основи има добре намере.

„Стекао сам пријатеље из целе Европе и рекао бих да сам успоставио веома значајне везе са другим уметницима са места на којима никада раније нисам био, слушајући музику коју никада раније нисам чуо, упознавајући људе који су другачији од тебе. Убеђен сам да је то веома добра ствар.“

„Мислим да је у сржи овог такмичења размена различитих култура и окупљање и заиста верујем у то осећање.“

Овогодишња Песма Евровизије је била набијена политиком више него иначе

Израел, који учествује на такмичењу од 1973. године, морао је да промени стихове своје песме након што је првобитна верзија прекршила правила о политичкој неутралности јер се сматрало да се односи на нападе Хамаса 7. октобра 2023. године.

Током самог такмичења иза сцене је у неколико наврата дошло до сукоба израелске делегације и неких других земаља, за које је Израел касније рекао да представљају „демонстрацију мржње без преседана“.

У међувремену, током полуфинала, бивши шведски победник Ерик Сааде наступио је у паузи са палестинском марамом обмотаним око руке.

И у припремама за велико финале, ирска такмичарка се повукла са генералне пробе након што се пожалила на израелску ТВ да преноси њихов наступ; а француски певач прекршио је протокол на генералној проби прекинувши извођење песме како би одржао страствени говор о миру.

Поред тога, Холандија је дисквалификована због наводног сукоба између њиховог представника са камерманком.

Иако су свађе делимично засениле његову победу, Немо каже да су били фокусирани на причање своје приче, „јер је то била – и још увек сам уверен да јесте – важна прича коју треба испричати."

Немо, који је у време такмичења имао 24 године, постао је први небинарни уметник који је победио на Песми Евровизије са победничком песмом The Code у којој објашњава како се помирио са својим идентитетом. Уметник који је одрастао у Швајцарској, последњих година је живео у Берлину, а недавно се преселио у Лондон. 

Каже да је инспирацију са свој нови сингл, Eurostar, добио током путовања возом од Париза до главног града Велике Британије.

Немо је искуство са Песме Евровизије описао као један „луди ролеркостер“.

„Био сам швајцарски уметник којег је познавало неколико људи из Швајцарске и одједном имате очи целог света упрте у вас.“

Да ли мисли да ће своју победу претворити у трајну славу, попут „Абе“ и „Манескина“, Немо није сигуран да му је то циљ, већ да жели да пронађе свој пут.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи