Србољуб Срба Динић нови шеф-диригент Симфонијског оркестра и хора РТС-а

Један од најуспешнијих диригената данашњице, Србољуб Срба Динић, нови је шеф-диригент Симфонијског оркестар и Хора РТС-а. Он ће ансамбле Музичке продукције предводити у новој концертној сезони 2025. године.

Динић је своју импресивну каријеру градио на светским музичким сценама. Дириговао на најпрестижнијим концертним дворанама, сарађивао са најславнијим оркестрима, ансамблима и еминентним солистима. Критика га назива „харизматичним интерпретатором“, „снажним тумачем музике различитих епоха“, али и „елоквентном диригентском фигуром која суверено влада партитуром“.

Носилац је признања Министарства културе Републике Србије за ширење и промовисање српске културе у свету, а од 2023. године свет професионалних интересовања проширује и на музичку педагогију, радећи у звању ванредног професора на Факултету музичке уметности у Београду.

Поводом наименовања за шефа-диригента Срба Динић је рекао: „Изузетно сам срећан и почаствован што ћу од следеће године бити на челу Симфонијског оркестра и Хора РТС-а. Пред нама су велики изазови и одговорност, али и велико задовољство. Сигуран сан да ћу заједно са ансамблима испунити прохтеве београдске публике. Унапред се радујем свим лепим програмима које ћемо заједно креирати.“

Симфонијски оркестар РТС-а планира богат програм, почевши од концерта „Прстен без речи“ – јединствене синтезе оркестарске музике из Прстена Нибелунга Рихарда Вагнера.

Следи Алпска симфонија Рихарда Штрауса, а наступиће и са Јасмин Леви, једном од водећих звезда светске музике у Центру „Сава“. У новембру ће на програму бити Шостаковичева Десета симфонија.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи