Радио Београд 202 слави 55. рођендан уз јубилеј „Бајаге и инструктора“

У години у којој Радио Београд слави 100 година трајања, а програм Радио Београд 202 слави своју 55. годишњицу, лансиран је велики музички пројекат којим се уједно слави и 40 година каријере „Бајаге и иструктора“. Бројни домаћи музичари позвани су да обраде по једну Бајагину песму. Премијере тих песама су четвртком у подне на Двестадвојци.

Радио Београд 202 слави 55. рођендан уз јубилеј „Бајаге и инструктора“ Радио Београд 202 слави 55. рођендан уз јубилеј „Бајаге и инструктора“

Како наводи Милица Кубуровић, главна уредница Радија 202, гостујући у Јутарњем програму, Момчило Бајагић је велики пријатељ Радио Београда, и посебно Двестадвојке, тако да је намера била да заједно обележе јубилеје – 55 година Двестадвојке и 40 година постојања бенда „Бајага и инструктори“.

„Па ми је пало на памет да видим како би реаговали други музичари, млађи, искусни, различитих жанрова и музичких праваца. Како би они доживели и интерпретирали неку Бајагину песму, односно прво како би реаговали на тај позив“, објашњава Кубуровићева.

Сви којима су се обратили били су одушевљени овом понудом, тако да се до сада дошло до бројке од близу 30 извођача који су најавили да ће или већ урадили неку Бајагину песму.

„Кад је Милица рекла за ту идеју да зовемо бендове, ја сам мислио да ће се јавити пар бендова. Стварно нисам очекивао ни такву масовност и ни такав квалитет урађених нумера. Међутим, стварно сам почашћен тиме што је толико колега и млађих, и старијих обрадило моје песме“, наводи Момчило Бајагић.

Додаје да се није мешао у цео процес и да колегама ништа није сугерисао. Они су радили онако како осећају и у свом музичком стилу.

„Није постојало неко посебно правило и свако је могао да одабере песму по свом избору, с тим што смо онда ту песму склањали да је не обрати неко други. Али после смо попустили, тако да су неки обрадили исте песме, али су потпуно различите. На нашу велику срећу, Бајага има толико песама да има довољно за све“, истиче главна уредница Двестадвојке.

„Бајага и Инструктори“ су пре четири деценије први београдски коцерт одржали у МТС дворани, односно Дому синдиката. Али како дуго нису наступали на отвореном, одлучили су да овај јубилеј обележе концертом на Ушћу 31. августа.

Како Бајага наводи, 31. август је субота, тако да сви у недељу могу да се одморе пре него што 2. септембра крену у школу.

Предвиђено је и да ПГП РТС објави све обраде Бајагиних песама на двоструком албуму – вероватно и на винилу, а не само на ЦД-у.

Поготово што ове интерпретације и обраде, посебно млађих бендова, чији су чланови стари 20, 22, 25 година, дају једну потпуно нову димензију Бајагиним песмама и приближавају их млађим генерацијама“, истиче Милица Кубуровић.

До тада слушаоци Двестадвојке сваког четвртка у подне могу да слушају ове обраде, а ускоро и на осталим програмима РТС-а.

четвртак, 15. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару