Читај ми!

Велики солистички концерт Неде Украден 10. новембра у МТС Дворани

Икона забавне музике наступиће на култном месту где је и градила своје велике концертне почетке.

Уочи концерта, Неда је публици поручила: „Радујем се наступу у дворани у којој сам одржала свој први солистички концерт". Својим наступом, Неда ће обрадовати београдску публику после пет година, на истом месту где је у некадашњој Дворани Дома синдиката пленила на самом почетку своје богате и веома успешне каријере.

Неда пред концерт поручује: „Веома сам срећна да ћу наступити баш у овој у Дворани у којој сам као врло млада певачица, давне 1975. године, одржала свој први солистички концерт и за коју ме вежу најлепше успомене. То је тада била најпрестижнија концертна дворана и тај концерт је био највећа одскочна даска за све даље многобројне концерте широм Југославије и Балканског региона. Када неко као ја има срећу да има различиту генерацијску публику,онда је МТС дворана идеално место за сусрет и младих и старих које ће моје песме то вече спојити, ујединити".

„Једва чекам да изведем своје многобројне ванвременске хитове и чини ми се да ће то и овај пут бити незаборавно вече! Једини проблем је шта од својих многобројних лепих песама, које сам у својој више од пет деценија богатој каријери снимила ,то вече не отпевати, па ће ми сугестија мојих фанова бити веома драгоцена. Ја и цео тим врхунских музичара, дизајнера светла, слике и звука као и посебне, специјално креиране хаљине, једва чекамо да запевамо... Радујте се пријатељи... Сви сте добродошли! Видимо се 10. новембра, воли вас ваша Неда", додала је.

Биографија Неде Украден, као врсне уметнице, иза које стоји вишеструко награђивана музичка каријера - пребогата је.

Рођена је 16. августа 1950. године у Имотском,у Далматинској загори. Највећи део свога детинства и зрелог доба, провела је у Босни и Херцеговини (Вишеград, Горажде, Брчко), а у Сарајеву најдуже, 30 год, до избијања рата у БиХ - 1992.

Од малих ногу, због изузетне музикалности и отворености, ангажују је у школским хоровима, на аматерским фестивалаима, приредбама - Млади градитељи у Брчком, Први пљесак у Сарајеву, Омладински фестивал у Суботици.

Игра без краја 

Када је на аудицији радио Сарајева давне 1967. била примљена и снимила прву песму Игра без краја није ни слутила да ће наслов те песме бити симбол њеног даљег живота, који је испунила музика, песма, концерти, турнеје снимања, шоу програми...

Иако се образовала за савим друге ствари - завршила је Правни факултет и енглески језик и књижевност, песма и музика су остале њено главно и једино занимање.

Од првих певачких дана, учесник је и добитник награда на најзначајнијим забавно-музичким фестивалима, како у Југославији, тако и у Европи - Опатијски фестивал, Ваш шлагер сезоне, Београдско пролеће, Загребачки, Сплитски фестивал, Охридски фестивал, Словеначке Попевке, Алпе Адриа, Златни Орфеј, Евросонг и других.

Сарађивала је са најзначајнијим југословенским ауторима, композиторима, песницима, аранжерима и продуцентима-Николом Боротом, Ђорђем Новковићем, Рајком Дујмићем, Кемалом Монтеном, Корнелијем Ковачем, Сањом Илицем,Марином Туцаковић,, Душком Трифуновићем, Арсеном Дедићем, Бранимиром Михаљевићем, Александром Ковач, Драганом Брајевићем, Душаном Бачићем.

Добитник је свих најзначајнијих дискографских , концертних и естрадних награда некадашње Југославије, али и земаља насталих распадом бивше домовине.

Њене плоче су биле најтиражнија издања седамдесетих и осамдесетих година, па су и песме са тих албума остале евергрини - Срце у срцу, Јел то тај, Врати се с кишом, Очи твоје говоре, Боли, боли, Само је небо изнад нас, Шуми, шуми јаворе, Не зови ме у поноћ, Дошло доба да се растајемо, Остарићу чекајући на те... Донеле су јој златне, дијамантске, платинасте плоче, као и три пута Златну птицу, као највише дискографско признање!

Када је 1985. изашао албум Хоћу тебе, нико није претпостављао да ће то бити најтиражнији женски поп албум свих времена, а песма Зора је аутора Ђорђа Новковића, Марине Туцаковић и Мате Дошена најпревођенија и најпродаванија песма са ових простора - преведена је и снимљена чак на 13 језика. То је песма по којој је и данас познају и коју певају и на Балкану - Румунији , Бугарској , Македонији, Албанији, али и у Ческој, Пољској, Словенији, Хрватској.

Аутобиографија у припреми 

Певачици је донела многобројне награде, повеље, признања. Уз друге, многобројне хитове и тиражне албуме које је и после 2000. снимала, као и за свој хуманитарни рад, учинили су је највише награђиваном музичком уметницом на овим просторима.

Међу признањима чији је власник су Златне птице Југотона, Оскари популарности, Златно сунце, Златни микрофон, Златни Мелко, Жена Балкана, Бечки Оскар популарности...

Неда је успела и да освоји нову, младу публику и оствари неколико хитова од којих су се издвојиле песме: Гдје год био, Нисам ти ја баш било ко, Живот сам промјенила, Неда, Неда...

Песме Да се нађемо на пола пута, На Балкану, Као вино и гитара младог београдског аутора Душана Бачића, донеле су јој велики успех и у дискографији и на концерима.

Недине песме су издавале све диско куће на овим просторима, међу којима су ПГП, Југотон, Дискотон, Кроација рекордс.

Неда Украден је добитник и највећег музичког признања као истакнути музички уметник за 50 год успешног бављења музиком ,Награде за животно дело Савеза естрадно-музичких удружења Србије.

Бави се и писањем, па у мају 2022. излази њен први роман аутобиографија под именом Зора је сванула.

Карте за концерт су у продаји на благајни МТС Дворане и на tickets.rs.

четвртак, 05. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару