Читај ми!

Бајага: „Овај свет се мења", насловна песма новог албума, настала је у време короне

Објављен је нови 13. студијски албум Бајаге и „Инструктора“, под називом „Овај свет се мења“ са девет песама. На албуму су и обраде добро познатих старих хитова.

Момчило Бајагић, Жика Миленковић, Мирослав Цветковић, Саша Локнер, Чеда Мацура и Марко Њежић Кића искористили су концертну паузу узроковану пандемијом ковида 19 и снимили издање где већину материјала чине песме које је Бајага раније писао за друге извођаче, или за филм, позориште и ТВ. 

Тако су нове верзије добили хитови Здравка Чолића Твоје очи и Моја драга, па Ја сам се ложио на тебе, коју је Бајага написао још као члан „Рибље чорбе", Ни на небу ни на земљи - насловна песма из истоименог филма, тема из серије Отворена врата, као и Младост из представе Женидба и удадба, са измењеним текстом, где ће спомињање Арсена Дедића, засигурно, изазвати посебне емоције... 

Бајага је, гостујући у Београдској хроници, говорио и о недавном концерту на отвореном у Скопљу, првом после дуге паузе.

„Последњи нам је био концерт у Осијеку 7. марта, и ево 13. септембра, у недељу смо свирали у Скопљу. То је за мене било потпуно изненађујуће јер смо у међувремену због пандемије отказали двадесетак концерата. Ово је био концерт за три хиљаде и нешто људи, јако добро организован, на простору који иначе може да прими више од десет хиљада људи", објаснио је Бајага и додао да су се поштовале мере дистанце, да су посетиоци носили маске и да је организација у том смислу била добра.

Нада се да би нешто слично могло да се организује и у Србији, мада, како каже, на руку тој идеји не иде време које ће бити хладније.

Нове верзије се свиђају и Здравку Чолићу 

Пошто су се на новом албуму нашле и старије Бајагине ауторске песме које су певали други извођачи, Бајагић каже да се тим поводом чуо са Бором Ђорђевићем и Здравком Чолићем, коме се допадају нове верзије... Има и нових композиција.

„Насловна песма је нова - Овај свет се мења, она је настала за време короне", рекао је Бајага.

Уз насловну песму новог 13. албума Бајаге и инструктора Овај свет се мења, која отвара албум и за коју ће ускоро бити снимљен први спот, ту су још две нумере које су настале такође ове године, у вези са филмом Хотел Београд.

Публици је већ добро позната Дарја, са Милошем Биковићем, а песма Како се то назива чује се у одјавној шпици овог остварења.

На албуму гостују и фронтмен бенда „Ири Еф-Ем" Вукашин Марковић (тромбон, вокал), Владимир Чукић (бас), Марко Кузмановић (бубњеви), Ненад Петровић (саксофон), Радоје Раћа Милутиновић (балалајка) и Зоран Алвировић Кина (акустична гитара).

Албум је сниман, као и претходни, у „Студију О" Оливера Јовановића, а бенд је наставио сарадњу и са чувеним продуцентом Сашом Хабићем.

Омот, за који је заслужан такође Вукашин Марковић, конципиран је тако да изгледа као странице пасоша.

Као и претходно издање У сали лом и овај музички материјал Бајаге и „Инструктора" заједнички објављују две највеће дискографске куће у региону, ПГП РТС и „Кроациа рекордс".

„Најбољи увек иду са најбољима! Још једанпут, Цроациа рецордс и ПГП РТС удружују снаге и објављују нови Бајагин студијски албум. У том троуглу великих, најсрећнији ће бити слушаоци, јер Бајага надахнуто и свеже пева неке своје песме које су певали други, које су биле део ТВ серија и филмова. Још један бисер у ниски Бајагиног музичког блага, зрак светла у пандемичном сивилу...", рекао је директор ПГП РТС, Владимир Граић. 

„Један од најважнијих задатака дискографа, а поготово ПГП РТС и Цроатиа Рецордс Југотон је препознати, његовати и увијек бити уз своје најбоље извођаче. Бајага и Инструктори синоним су за добру пјесму, одличан аранжман и савршену изведбу, а то управо доказују са новим издањем. Заједничким снагама и обостраним пословним уважавањем поново представљамо и на ЦД-у и на винилу одличне пјесме. За мене и моје сураднике поново угодан задатак је промовирати и радовати се позитивним вибрацијама", додао је Желимир Бабогрединац, директор Кроациа Рекордс-Југотона. 

Промоција албума Овај свет се мења ће се одвијати у складу са ситуацијом везано за ковид 19 а у недавном интервју за сајт РТС-а, Бајага је поверио које његове песме најверније одсликавају нову стварност коју живимо.

„На новом албуму, то је свакако песма Овај свет се мења и цела ова ситуација је била инспирација за настанак те песме. А што се тиче неких песама од раније, то би можда могла бити Ни на небу ни на земљи у чијем тексту се могу наћи неке аспирације на данашњу ситуацију", рекао је Бајага.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи