Читај ми!

Седми "Belgrade SAXperience" од 30. септембра до 3. октобра

Током четири вечери, Међународни фестивал саксофона "Belgrade SAXperience", у издању које подразумева и онлајн преносе, публици пружа могућност да ужива у концертима врхунског квалитета. Наступају „Дуо Алој“, Олег Кирејев, Драган Ћалин, Уки Оваскаинен, Милан Савић, Симон Дирик и Казаћо Флавијен. Фестивал почиње 30. септембра и траје до 3. октобра.

"Belgrade SAXperience" је јединствен међународни фестивал саксофона, на којем наступају најзначајнији страни и домаћи саксофонисти.

Специфичан је по томе што прати савремене токове и настоји да допре до најширих слојева публике, па тако осим класичних и џез концерата, публика има прилику да присуствује дневним наступима саксофониста на отвореном.

У новом, измењеном онлајн издању публика ће у току четири дана фестивала имати прилику да ужива у концертима врхунског квалитета.

И у овим изазовним временима фестивал наставља традицију поруџбине нових дела и ширење литературе за саксофон. Ове године премијерно ће бити изведене три композиције домаћих аутора, Маје Боснић, Светлане Савић и Ивана Бркљачића.

На концерту отварања фестивала под називом Ladies First, 30. септембра у 20 часова, које ће се приказивати онлајн на званичном каналу на Јутјубу, као и на сајту и друштвеним мрежама фестивала, наступиће „Дуо Алој“ из Аустрије који чине саксофонисткиња Мојца Пецман и пијанисткиња Ана Марковић.

Слушаоци ће имати прилику да чују премијерно извођење композиције домаће ауторке Маје Боснић која је као поруџбину фестивала написала дело за саксофон и клавир.

На програму ће се наћи и дела других савремених композитора, а концерт уметнице подржава Аустријски културни форум.

Друге вечери фестивала под назовом Moscow Night, 1. октобра у 20 часова, у Установи културе Стари град биће посвећено џез саксофону када ће наступити један од најпознатијих руских етно-џез саксофониста Олег Кирејев заједно са нашим истакнутим пијанистом Драганом Ћалином.

С озиром на то да је број места ограничен концерт ће се приказивати онлине на званичном каналу фестивала на Јутјубу, као и на сајту и друштвеним мрежама, а публика ће имати прилику да чује ауторске композиције Олега Кирејева са прегршт импровизација на саксофону.

Улаз на концерт је бесплатан, а број места ограничен уз обавезну резервацију на сајту Установе културе Стари град.

Треће вечери фестивала под називом Belgrade Online, 2. октобра у Свечаној сали Скупштине Града са почетком у 20 часова, наступиће наш истакнути саксофониста Милан Савић заједно са нашим сјајним пијанистом Укијем Оваскаиненом.

Они ће извести дела домаћих аутора, као и премијеру композиције Ивана Бркљачића писану за алт саксофон и глас заједно са нашим истакнутим мецосопраном Аном Радовановић.

Улаз на концерт је бесплатан, a концерт ће се приказивати онлајн на Јутјубу, као и на сајту и друштвеним мрежама фестивала.

Последње фестивалске вечери, 3. октобра са почетком у 20 часова, концерт под називом Brussels Times приказиваће се онлајн на Јутјубу, као и на сајту и друштвеним мрежама фестивала.

Публика ће имати прилику да чује једног од најзначајнијих саксофониста из Белгије, Симона Дирика, професора на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу.

Дирик и пијаниста Казаћо Флавијен премијерно ће извести поруџбину фестивала, дело наше познате композиторке Светлане Савић, као и друга дела савремене музике аутора из Белгије.

Део богатог програма фестивала "Belgrade SAXperience" чине и поподневни концерти на отвореном на различитим локацијама у центру Београда – на платоу испред Културног центра Београда, на Цветном тргу, на Тргу Николе Пашића и на Калемегдану.

На овим концертима ће наступити Милан Савић и Уки Оваскаинен који ће, са специјално одбраним репертоаром за ову прилику, на непосредан начин  придобијати нову младу публику.

Фестивал је подржало Министарство културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи