Нови Пазар поново пао у севдах

Синоћ је у Новом Пазару одржан Фестивал севдалинки који је још једном показао да ова врста традиционалне музике не губи на популарности. Манифестацију су организовали Културни центар у сарадњи са културно-уметничким друштвом „Иса-Бег“ у том граду уз подршку Министарства културе и информисања.

У Новом Пазару, граду севдаха, како га многи прозваше због љубави према севдалинкама овдашња публика имала је прилику да ужива у овој врсти музике.

Фестивал севдаха у Новом Пазару окупио је и ове године младе таленте који афирмишу традиционалну музику.

„Прво сам певала изворну музику, а пре три године сам почела да певам и севдах и схватила да је то део мене“, каже Ива Николић, једна од учесница фестивала.

„Већ трећи пут за редом се такмичим на Севдах фесту и имам велику част и задовољство што су баш мене позвали“, наводи Дина Богућанин, из КУД „Иса-Бег“.

У севдалинкама се описују љубав, патња за вољеном особом и туга. Претпоставља се да је настала у време османске владавине на Балканском острву, али је временом постала популарна широм Европе.

„Севдалинка је врло важна за људе који живе на овом подручју и мислим да ми не замере људи у Босни и Херцеговини, али у овом региону се посебно севдалинка негује“, истиче Александар Нићифоровић, пи-ар фестивала.

„Обнављаћемо стално те нове севдалинке и од Химза Половине и од Сафета Исовића и од многих других доајена севдаха тако да ћемо наставити низ. Сваке године ћемо изнедрити и неку нову наду“, каже Елвир Богућанин, организатор Фестивала севдалинки.

Осим певача традиционалне народне музике изводили су је и Јосипа Лисац, Ибрица Јусић, Јадранка Стојковић, Тоше Проески и Здравко Чолић, а севдалинке су узете и за основу неколико песама загребачког кантаутора Џонија Штулића.

Текстове севдалинки писали су најчешће непознати песници, али и неки од познатих књижевника међу којима је и Алекса Шантић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи