Чучо Валдес на Београдском џез фестивалу

Чучо Валдес, велика звезда афро-кубан џеза, наступиће са својим триом „Џез бата“ 28. октобра у Комбанк дворани у оквиру 34. Београдског џез фестивала, најавио је данас Дом омладине Београда.

Шестоструки освајач награде Греми и троструки добитник Латино Гремија, највећих признања у популарној музици, пијаниста и композитор Чучо Валдес кључна је фигура у историји афро-кубан џеза.

Прекретницу у његовој каријери обележио је албум „Џез бата“, на коме је 1973. први пут спојио џез са традиционалним ритмовима светих бата-бубњева, што ће се наћи у основи музике састава „Иракере“.

На Београдски џез фестивал се симболично враћа тачно четири деценије од наступа са тим легендарним бендом, кад је у друштву Артура Сандовала и Пакита де Ривере опчинио публику у Великој сали Дома омладине Београда.

Хесус Чучо Валдес долази из породице која има дугу музичку традицију.

Његов отац Бебо био је централна личност кубанске музичке сцене средином прошлог века, као пијаниста и аранжер у клубу „Тропикана“ и лидер оркестра „Сабор де Куба“ (Sabor de Cuba), све до одласка из земље после револуције 1960. године.

Настављајући очево дело, Валдес је са „Оркестра Кубана де музика модерна“ (Orquesta Cubana de Musica Moderna), па потом и са „Иракере“, понудио до тада најбоље џез читање кубанске музике, које је постало стандард за све касније ауторе.

Посебно је узбудљиво било његово откривање афричких корена тамошњих музичких жанрова и спајање са смелом џез импровизацијом.

Од тог тренутка кубански допринос џезу почиње да се третира као уметнички битан, па чак и револуционаран.

Нови трио Чуча Валдеса представља нови живот пројекта „Џез бата“ у пратњи младих ритмичара, доносећи са собом све чари страствене музике са Кубе, на начин на који је види овај јединствени џез уметник.

Под слоганом „Без граница“, 34. Београдски џез фестивал биће одржан у организацији Дома омладине Београда од 25. до 29. октобра.

Наступиће преко 20 извођача из целог света, а до сада су најављени концерти Курта Елинга, Енрико Рава квинтета са специјалним гостом Џоом Лованом и састава „Фиш ин оил“.

Ограничен број ваучера за комплет улазница, који обезбеђује присуство на свим концертима главног програма 34. Београдског џез фестивала, у продаји је преко мреже „Евентим“ по цени од 3.600 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи